Κάποιος να τον σταματήσει

κάποιος-να-τον-σταματήσει-564745

Είπαμε. Η δημοτικότητα αυτής της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικώς του πρωθυπουργού είναι σε πτώση. Ουδείς αμφιβάλλει για το αυτονόητο. Επομένως οι δημοσκοπήσεις που επιχειρούν να καταγράψουν αυτή την πτώση, (την «κατακόρυφη», κατά τα φρικτά ελληνικά που ακούμε από ορισμένους τηλεπαρουσιαστές , αλλά και πολιτικούς, που ανατρέπουν και τους νόμους της φυσικής και την κοινή λογική, αφού βλέπουν την πτώση …προς τα άνω, προς την κορυφή) δεν εκπλήσσουν κανέναν.

Ούτε βεβαίως είναι πια …είδηση, το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τα ποσοστά της, ο δε νέος αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη αποδοχή «καταλληλότητας» από τον πρωθυπουργό. Αλίμονο, και για το κόμμα του και για τον ίδιο, αν με όσα υφίστανται οι πολίτες, ως αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης, δεν εισέπρατταν κάποια κέρδη, από το «πολίτικο κόστος» που χρεώνονται οι κυβερνώντες. Και το γεγονός ότι τα πραγματικά ποσοστά που της δίνουν οι σοβαρές δημοκοπήσεις είναι αυτά που γνωρίζουμε όλοι, πρέπει να τους προβληματίζει.

Εκείνο όμως που πράγματι εκπλήσσει είναι το θράσος ορισμένων «δημοσκόπων» να επιμένουν σε εξωφρενικώς γελοίες μετρήσεις, χωρίς να δίνουν δεκάρα για το γεγονός ότι οι «προβλέψεις» και οι «εκτιμήσεις» τους, έχουν κατά σύστημα, όλα τα τελευταία χρόνια διαψευσθεί πανηγυρικώς. Τόσο που η επιμονή τους να τους καθιστά όχι απλώς αναξιόπιστους αλλά καταγέλαστους. Κατά το κοινώς λεγόμενο «νούμερα».

Τυπική περίπτωση αυτός ο κ. Μαρατζίδης που ευτελίζει τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας». Αν ρίξετε μια μάτια σε όλες τις προβλέψεις που έχει κάνει, τα τελευταία χρόνια, για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού, θα δείτε ότι σε όλες, μα σε όλες, πέφτει τραγικώς εκτός πραγματικότητας. Και όχι μια-δυο μονάδες, όχι στα περιθώρια του στατιστικού λάθους, αλλά διαφορές ανάλογες της ημέρας προς την νύκτα.

Αν υπάρχει κάποιο όργανο δεοντολογίας στην ένωση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε να αποκηρύξει δημοσίως την «μεθοδολογία» του. Ακόμη και να του απαγορεύσουν το δικαίωμα να δημοσιεύει τέτοιες ανοησίες. Αν μη τι άλλο, για να προστατευθεί το κύρος όλων των υπολοίπων. Διότι πράγματι οι δημοσκοπήσεις, όταν γίνονται με σεβασμό στους κανόνες, είναι χρήσιμες και για τους πολίτες και για τους πολιτικούς.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου