Το τέταρτο μας έρχεται

το-τέταρτο-μας-έρχεται-586526

Όλο και περισσότεροι μιλούν ανοικτά για την πιθανότητα να υποχρεωθεί η Ελλάδα, λόγω των μεγάλων «επιτυχιών» και αυτής της κυβέρνησης, στον τομέα των πραγματικών μεταρρυθμίσεων, να προσφύγει σε νέο δανεισμό, αποδεχόμενη την υπογραφή ενός νέου, του τέταρτου μνημονίου.

Όταν αυτά τα λένε και τα γραφούν είτε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και οι ομόφρονες του στην Ευρωζώνη, είτε τα στελέχη και οι εκθέσεις του ΔΝΤ, είτε οι «θεσμοί», που αξιολογούν τις επιδόσεις της κυβέρνησης μας, αλλά δεν τις επιβραβεύουν, η αντίδραση είναι παγίως η ίδια. Οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους πιπιλούν την καραμέλα για κακούς ξένους που δεν χωνεύουν την «αριστερή» κυβέρνηση μας και την υπονομεύουν.

Να όμως που τα ίδια λέει και το επιστημονικό όργανο της Βουλής των Ελλήνων, το Γραφείο Προϋπολογισμού:

«Η Ελλάδα μετά το 2018 θα χρειαστεί δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της μετέπειτα περιόδου διαφορετικά οδηγείται σε διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της. Αυτά μπορούν να εξευρεθούν είτε από τις αγορές, εφόσον έχει καταφέρει να βγει σε αυτές, είτε από τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Και αυτό το γεγονός αποτελεί πεδίο που δυσκολεύει και το κλείσιμο της αξιολόγησης λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ΔΝΤ, Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης»

»Προφανώς, ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον EΜΣ θα συνοδευθεί σύμφωνα με τους κανόνες του από ένα νέο, το τέταρτο Μνημόνιο (=πρόγραμμα προσαρμογής)».

Αν πιστεύετε όπως και ο πρωθυπουργός και η «Αυγή» ότι πράγματι θα μπορέσουμε να «βγούμε στις αγορές», να δανεισθούμε ζεστό χρήμα με λογικό επιτόκιο, μέσα στο 2017, η έστω το 2018, τότε πράγματι αδικείσθε. Πρέπει να καθιερωθεί ένα νόμπελ αισιοδοξίας για την περίπτωση σας.

Διαφορετικά ετοιμασθείτε για τα χειρότερα. Είτε με αυτήν την κυβέρνηση, είτε, σε περίπτωση που επιλέξει να αποδράσει μέσω εκλογών, με την επόμενη, όποια και αν είναι. Στα όποια χειρότερα, δέον να προσθέσετε και ένα νέο «φέσι» για μια ακόμη –προαγγελλόμενη από το ΔΝΤ- ανακεφαλαίωση των τραπεζών, τουλάχιστον των δέκα, αν όχι και των είκοσι δισεκατομμυρίων.

Η θα κάνει άλλη μια κωλοτούμπα το κυανέρυθρο δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου, ή θα πάμε σε εκλογές, με ανοικτή την απειλή της πτώχευσης, για την αποφυγή της οποίας θα μας φορέσουν και το τέταρτο. Με τις υγείες μας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου