Στατιστική: Αυτή η πόρνη των πολιτικών

στατιστική-αυτή-η-πόρνη-των-πολιτικών-587494

Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για το οποίο επαίρονται, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους, οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η εμφανιζόμενη από την ΕΛΣΤΑΤ μείωση της ανεργίας στο 23 %. Πόσο όμως αληθινή είναι αυτή η εικόνα;

Για μια ακόμη φορά θα καταφύγω στις εξαιρετικές αναλύσεις του κ. Γ. Στρατόπουλου στο «Protagon». Σε μια τεκμηριωμένη ανάλυση για τα «επιτεύγματα» της ερυθροκύανης διετούς διακυβέρνησης των Συριζανέλ, υποστηριζόμενη από έναν εξαιρετικό πίνακα συγκριτικών στοιχείων, αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια στατιστική πλαστογράφηση της πραγματικότητας. Δείτε τα στοιχεία και κρίνετε:

«Ο Α. Σαμαράς παρέλαβε ανεργία στο 24,9% με αυξητικές τάσεις, τον Ιούνιο του 2013 έφτασε στο 27,9%, και έκτοτε ακολουθώντας πτωτική τάση την παρέδωσε στο 25,8% τον Ιανουάριο του 2015.
Ο Α. Τσίπρας παρέλαβε ανεργία στο 25,8% με πτωτικές τάσεις και τον Οκτώβριο του 2016 είχε μειωθεί περαιτέρω στο 23%.
Υπάρχουν δύο δείκτες (ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ) για την ανεργία που ενώ μέχρι την άνοιξη του 2015 έδιναν την ίδια ποιοτική εικόνα, σήμερα δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερά καθοδική τροχιά από το Φθινόπωρο του 2013. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του άνεργοι εξακολουθούν να αυξάνονται – αυξήθηκαν κατά 46 χιλιάδες (από 864 σε 910 χιλ.) στη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η αντίφαση είναι απόρροια μιας κοινής αλήθειας. Δεν μπορεί να έχεις ουσιαστική μείωση της ανεργίας όταν η οικονομία παραμένει σε τέλμα και δεν αναπτύσσεται».

Με απλά λόγια, από την άνοιξη του 2015 άρχισε μια πιο πονηρή επεξεργασία των στοιχείων για την ανεργία. Ώστε ενώ ο απόλυτος αριθμός των ανέργων αυξάνεται, το στατιστικώς εμφανιζόμενο ποσοστό τους να μειώνεται. Ίνα πληρωθεί το ρηθέν και γραφέν ότι η στατιστική είναι η πόρνη που κάνει τα κέφια των πολιτικών. Παρέχοντας τους την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους αριθμούς, με το παιγνίδι των ποσοστών, κατά πως τους συμφέρει.

Θυμίζω το κλασσικό παράδειγμα. Εσύ έχεις ένα χιλιάρικο, αποκτάς άλλο ένα, αρά αυξάνεις την περιουσία σου κατά 100%. Εγώ έχω ένα εκατομμύριο, αποκτώ άλλες εκατό χιλιάδες, ήτοι αύξηση μόνο 10%.

Άρα εσύ πρέπει να σηκώσεις μεγαλύτερο βάρος, διότι πλούτισες σε συντριπτικώς μεγαλύτερο ποσοστό. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου