Η ιστορία ενός «Greekdream»

η-ιστορία-ενός-greekdream-595673

Επειδή πήρα αρκετά mail αναγνωστών που ρωτούν αν είναι αλήθεια αυτό που έγραψα στο χθεσινό σημείωμα, ότι δηλαδή ο Σταυρός Ψυχάρης «ξεκίνησε από κλητήρας της προδικτατορικής απογευματινής εφημερίδας της Αριστεράς, της «Δημοκρατικής Αλλαγής», όπου, με ένα μηχανάκι μετέφερε τα χειρόγραφα από τα γραφεία στο τυπογραφείο», και πως συνέβη να φτάσει ως το σημείο να γίνει το αφεντικό του ΔΟΛ, οφείλω, για την ενημέρωση των αναγνωστών μου μια συμπληρωματική πληροφόρηση.

Βεβαίως και δεν «τα έκανε με το μισθό του» όλα αυτά, για να απαντήσω στο σχόλιο αναγνώστη από την Αμαλιάδα. Όσο μεγάλος και να είναι ο μισθός ενός δημοσιογράφου δεν φτάνει για να γίνει «βαρόνος των μέσων ενημέρωσης». Την πρώτη περιουσία ο κ. Ψυχάρης την απέκτησε κατά την διάρκεια της δικτατορίας. Όταν συνέστησε εταιρία με τον συνάδελφο του, μακαρίτη Παύλο Καμβύση, η όποια ανελάμβανε την «επιμέλεια» εντύπων και την εκτύπωση όλων των εργασιών κρατικών υπηρεσιών. Χωρίς να διαθέτει τυπογραφείο. Αλλά ως μεσάζων, επί προμηθεία, μεταξύ υπουργείων και τυπογραφείων.

Οι δουλειές πολλαπλασιάσθηκαν όταν ο υπουργός τύπου της χούντας Βύρων Σταματόπουλος, έγινε νονός του πρωτότοκου γιου του Σταύρου Ψυχάρη, του Βασίλη, του μετέπειτα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που τελικώς εγκατέλειψε την πολιτική. Η εταιρία, έχοντας πια εγκατασταθεί σε υπερπολυτελή γραφεία με ξύλινη επένδυση σε όλους τους τοίχους, σε έναν ολόκληρο όροφο, επί της οδού Βουκουρεστίου, είχε την αποκλειστικότητα στην εκτύπωση όλων των εντύπων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του υπουργείου Τύπου και άλλων υπηρεσιών. Εκεί κλείνονταν οι δουλειές με τους τυπογράφους. Ενώ οι συμφωνίες με τους υπουργούς και διοικητές οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου, κλείνονταν συνήθως στο εστιατόριο της «Αθηναϊκής Λέσχης», μελή της οποίας είχαν καταστεί οι δυο συνέταιροι.

Το προνομιακό αυτό καθεστώς συνεχίσθηκε και μετά την μεταπολίτευση. Ο Σταύρος ήταν μέσα σε όλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετείχε στην διοίκηση της «Ολυμπιακής» και διαμόρφωνε, με την ψήφο του, υποστηριζόμενη εν ανάγκη και με τα ανάλογα δημοσιεύματα, όλες τις αποφάσεις της, περιλαμβανομένων και των προμηθειών της, τόσο επί Νέας Δημοκρατίας όσο και επί ΠΑΣΟΚ. Ε, μετά ήλθε και η …εξ ύψους ευλογία, όταν τοποθετήθηκε πολίτικος διοικητής του Αγίου Όρους. Ήλθαν και οι σχέσεις με Κόκκαλη, Λιακουνάκο, Ρέστη, με όλους του «μπεζαχτάδες» και προμηθευτές του δημοσίου.

Άμα είσαι …άξιος προκόβεις. Είναι το «Greek dream».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου