Θαλασσοδάνεια: Ουδείς ευθύνεται

θαλασσοδάνεια-ουδείς-ευθύνεται-598293

Αντιγράφω από την ειδησεογραφία της 30ης Μαρτίου 2016: «Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα. Όπως είπε, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα σβήσουν σε μία νύχτα με μία τροπολογία που εκείνα κατέθεσαν. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ».

Έγινε λοιπόν και αυτή η «Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή». Όπου βεβαίως την απόλυτη πλειοψηφία είχαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Τι ποιο φυσικό λοιπόν, από το να περιμένουμε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν να «σκίσουν τη γάτα» υλοποιώντας τις πρωθυπουργικές, αρκούντως μεγαλόστομες, εξαγγελίες, για καταλογισμό, όχι μόνον πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών, σε όσους ενέχονταν για τα «θαλασσοδάνεια». Τόσο των κομμάτων όσο κι των βαρόνων των μέσων ενημέρωσης.

Και τι πόρισμα έβγαλε η Εξεταστική Επιτροπή, μετά από την πολύμηνη έρευνα της, κατά την όποια «ανακρίθηκαν», από τα μελή της, πολίτικοι, εκδότες, καναλάρχες, τραπεζίτες; Ότι, μετά από τόσες καταθέσεις και εξεταση εγγράφων, «δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών στελεχών». Γράψτε άλλη μία «αυταπάτη». Κατά την όποια κάποιοι μεγαλόσχημοι θα κάθονταν στο σκαμνί. Και οι χειροπέδες ίσως να έφταναν ακόμη και στα χέρια του Γιάννη Στουρνάρα.

Ποιος να φταίει άραγε για τα «θαλασσοδάνεια»; Ίσως η …θάλασσα. Που με τον συνεχή κυματισμό της σβήνει τις εγγραφές που γίνονται στην άμμο. Εκεί όπου οι πολιτικοί μας κτίζουν πύργους με ημερομηνία λήξεως. Για να κερδίσουν εντυπώσεις της στιγμής.

Προσθέστε και την «αυταπάτη» κατά την όποια η κυβέρνηση θα επέφερε «κάθαρση» και στην προκλητική υπόθεση με τις διάφορες «λίστες» εκείνων που έχουν φυγαδεύσει, συνολικώς, δεκάδες δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό, εισπράττοντας «τεράστια πόσα», που θα ανακούφιζαν τα δημόσια οικονομικά μας. Και τώρα, επειδή ο έλεγχος έγινε και γίνεται με ταχύτητα αραμπά, βλέπουν την μια υπόθεση μετα την άλλη να παραγράφεται λόγω παρέλευσης δεκαετίας.

Ετοιμασθείτε λοιπόν μεροκαματιάρηδες, μισθωτοί, συνταξιούχοι και …μπλοκάκηδες να καλύψετε με τον δικό σας οβολό, με νέες περικοπές και αυξημένες εισφορές, εκείνα που «δεν καταστεί εκ των πραγμάτων δυνατόν» να εισπραχτούν από τους επιτήδειους. Οι οποίοι απαλλάσσονται με σφραγίδα κυβέρνησης που διαθέτει και το …«ηθικό πλεονέκτημα». Ε, όταν τα «συγχωροχάρτια» έχουν και ροδόχροα απόχρωση, έχουν μεγαλύτερη αξία. Όχι παίζουμε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου