Χρήσιμο μάθημα δημοσίου ήθους

χρήσιμο-μάθημα-δημοσίου-ήθους-602485

Μου είναι παντελώς αδιάφορο αν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αυτοπροσδιορίζεται ή έτεροπροσδιορίζεται ως «αριστερός», «κεντρώος» ή «δεξιός». Εκείνο που είναι ενδιαφέρον στην περίπτωση του είναι οι δηλώσεις του μετά το «φιάσκο» με τις «αλατιέρες» του δήμου Θεσσαλονίκης, που δεν λειτούργησαν. Το δημόσιο ήθος δηλαδή που αποπνέουν αυτές οι δηλώσεις που έκανε σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού: «Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου, όμως, τέτοιες συνθήκες είχαμε να ζήσουμε χρόνια και ο κόσμος δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις. Η ευθύνη είναι απολύτως δική μου».

Η ανάληψη προσωπικής πολιτικής ευθύνης είναι δυστυχώς κάτι που λείπει από τον δημόσιο βίο μας. Είναι είδος όχι απλώς εν ανεπαρκεία, αλλά υπό πλήρη εξαφάνιση. Εκείνο που κυριαρχεί, τόσο στην λεγόμενη «κεντρική πολιτική σκηνή» όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον κρατικό μηχανισμό, τον συνδικαλισμό και άλλες μορφές της κοινωνικής μας ζωής, είναι η αποποίηση ευθυνών. Η μετάθεση ευθυνών πότε απέναντι, πότε προς τα άνω ή προς τα κάτω και συνήθως προς τους προκατόχους.

Ακριβώς γι’ αυτό η δήλωση του κ. Μπουτάρη είναι, στην σπανιότητα της, ιδιαιτέρως διδακτική για τους δημόσιους λειτουργούς αυτού του τόπου. Ιδίως όταν συμπληρώνεται με το χιούμορ με το οποίο ο ίδιος σχολίασε την προηγούμενη δήλωση του «πάγωσαν οι αλατιέρες». Για την όποια αποδέχτηκε ότι μπορεί να εκλυθεί ως «το ανέκδοτο της χρονιάς».

Αντιπαραθέστε αυτή την δήλωση με εκείνες που εμπορεύθηκαν από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπουζάλα και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο πάντα εριστικός Γιώργος Κυρίτσης, μετά το δικό τους «φιάσκο» σχετικώς με την προστασία των προσφύγων από τον παγετό, τόσο στην Μόρια της Λέσβου όσο και στην Μαλακάσα και άλλες εγκαταστάσεις, φιλοξενίας.

Αυτό το δημόσιο ήθος έχουμε ανάγκη. Την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης, από όσους ασκούν εξουσία, σε οποιοδήποτε βαθμό και επίπεδο, όταν τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, όταν ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους. Όχι αυτή τη συνεχή, και τόσο εκνευριστική, επίδοση στο να «πετάνε το μπαλάκι» σε κάποιους άλλους, ανακηρύσσοντας εαυτούς στο επίπεδο των …ανευθυνοϋπεύθυνων. Όταν διοικείς, είτε ως αιρετός, είτε ως κρατικός λειτουργός, έχεις και ευθύνες. Ακόμη και για τα «απρόβλεπτα».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου