Που πάνε τα λεφτά; (2)

που-πάνε-τα-λεφτά-2-609045

Θα σταθώ και σήμερα στην άκρως διαφωτιστική ανάλυση του Γ. Στρατόπουλου στο «Protagon», με αφορμή τον προϋπολογισμό, επιδιώκοντας να επισύρω την προσοχή σας σε αυτό που μοιάζει αυτονόητο, αλλά δεν φαίνεται να το έχουν αντιλήφθη εκείνοι που μας κυβερνούν. Αυτό που «γρονθοκοπείται» με τις αντιλήψεις που εξέφρασε προ ημερών ο νέος υπουργός Οικονομίας, καθηγητής Παπαδημητρίου, κατά τον οποίο η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις δεν εξασφαλίζει την προσέλκυση επενδύσεων και συνεπώς την ανάπτυξη.

Έχει αλήθεια σαφή αντίληψη της πραγματικότητας ο νέος υπουργός, αλλά και η κυβέρνηση συνολικώς; Όταν διατύπωσε τις απόψεις αυτές, απάντησα με την επίκληση του τι συμβαίνει με την γειτονική μας Βουλγαρία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο Γ. Στρατόπουλος, με τους πίνακες του, αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες –και όχι μόνο οι σημερινοί, προσθέτω- έχουν μαύρα μεσάνυχτα από το τι συμβαίνει στην πράξη.

Έχουμε λοιπόν από την μια πλευρά την Ελλάδα να επιβάλει φορολογικό συντελεστή, στα κέρδη των επιχειρήσεων, από του τρεις υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (29%), χωρίς καμιά ευελιξία. Διότι μπορεί π.χ. η Γαλλία να έχει υψηλότερους από τον δικό μας συντελεστές, για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά προβλέπει και μειωμένους για τις μικρομεσαίες. Και από την άλλη την διπλανή μας Βουλγαρία να φορολογεί τις επιχειρήσεις μόνο με το 10% των κερδών τους.

Όσοι νομίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα από την Βουλγαρία, αφού είναι πιο …αυστηρή στη φορολογία της, κάνουν μεγάλο λάθος. Και το πιο ολέθριο είναι αυτό το λάθος να το κάνουν εκείνοι που κυβερνούν έναν τόπο. Εμείς, με 29%, επί μικρών και μεγάλων, εξασφαλίζουμε έσοδα, από την εταιρική φορολόγηση, που αντιστοιχούν στο 1,9% του ΑΕΠ της χώρας. Η Βουλγαρία με 10% εισπράττει, από εταιρικούς φόρους περισσότερα από εμάς. Το 2% του δικού της ΑΕΠ. Με την ειρωνεία, ένας μέρος όσων εισπράττει να είναι από ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ξενητευθεί. Για να μη συγκρίνουμε την «αποτελεσματικότητα» της πολιτικής μας με εκείνη της Κύπρου. Όπου, με ενιαίο εταιρικό φόρο 12,5%, η χώρα εξασφαλίζει έσοδα που αντιστοιχούν στο 6,3% του δικού της ΑΕΠ. Φορολογικός συντελεστής κάτω από τον μισό του δικού μας. Και απόδοση εσόδων υπερτριπλάσια.

Αλλά που να βρει χρόνο ο κ. Παπαδημητρίου να μελετήσει τέτοιους πίνακες ….

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου