Εργατοπατέρας εργατοπατέρων μάτι δε βγάζει

εργατοπατέρας-εργατοπατέρων-μάτι-δε-625098

Για τον δημοσιογράφο που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του ισχύει, ως κανόνας ζωής, η ρήση του Αριστοτέλη «φίλτατος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια». Η οποία, στην περίπτωση μου μεταλλάσσεται σε «Φίλτατος μεν Μανώλης, φιλτάτη δε η αλήθεια».

Τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, παλιό συνδικαλιστή του τότε ΚΚΕ Εσ. στον χώρο της συγκεκριμένης ΔΕΚΟ, τον γνωρίζω από τότε που τα παιδιά μας ήταν συμμαθητές στο νηπιαγωγείο και προσφωνούσαμε ο ένας τον άλλο «συμπέθερο», καθώς ο Μιχάλης του έγραφε …ερωτικά σημειώματα στην Αννέτα μου, ενώ εκείνη, η άκαρδη, το μόνο που του απαντούσε ήταν πως το «αγαπώ» γράφεται με ωμέγα και όχι με όμικρον.

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι στη δίκη των 59 κατηγορούμενων για το «μεγάλο φαγοπότι» των περί τον Φωτόπουλο εργατοπατέρων της ΔΕΗ, δεν παρίσταται, ως όφειλε, με την ιδιότητα της πολιτικής αγωγής, η ίδια η ΔΕΗ που υπέστη την ζημία. Μια ζημία που όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καλείται τελικώς να πληρώσει ο φορολογούμενος. Ο καταναλωτής της ΔΕΗ.

Είναι μια ακόμη τυπική περίπτωση κατά την όποια ισχύει η παλιά λαϊκή παροιμία «κόρακας κορακιού μάτι δεν βγάζει». Διότι το «αριστερό» διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, υπό τον παλιό συνδικαλιστή Μανώλη –αλλά και με συμμετοχή του ίδιου του Φωτόπουλου στη σύνθεση του- έκανε πως δεν ξέρει τίποτε για τη δίκη και δε …θυμήθηκε να πάρει απόφαση παράστασης στο δικαστήριο.

Το εγκυρότερο, εν προκειμένω, σχόλιο, προέρχεται από εκείνον που ανακάλυψε την υπόθεση και την οδήγησε ενώπιον της Δικαιοσύνης, τον άλλοτε Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Κλέαρχο Ρακιντζή:

«Καταρχήν, ζημιωθείς είναι μόνο η ΔΕΗ, όχι το δημόσιο. Η περιουσία της μειώθηκε από τις πράξεις που κατηγορούνται τα μέλη της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, άρα μόνο η ΔΕΗ θα έπρεπε να παραστεί ως πολιτικώς ενάγουσα. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει με την έναρξη της δίκης, τώρα πια είναι αργά. Χρειαζότανε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για την νομιμοποίηση της παραστάσεως της πολιτικής αγωγή. Σαφώς, όταν λείπει η πολιτική αγωγή, είναι πιθανότερο να βγει αθωωτική απόφαση λόγω έλλειψης στοιχείων».

Έχουμε δηλαδή άλλο ένα δωράκι. Όχι πια σε χρήμα, αλλά σε βοήθεια για την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Εύγε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου