«Πάρε κόσμε, τ’ αφεντικό τρελάθηκε!!!»

πάρε-κόσμε-τ-αφεντικό-τρελάθηκε-630104

Ίσως να φταιει το γεγονός ότι ξεκινησα τη ζωή μου μέσα στην αγορα, αναμεσα στα μαναβακια, τα χασαπακια, τους παπουτσαδες, τους μικροπωλητες. Και εκείνα τα ακουσματα της αγορας με συνοδευουν ακόμη. Προφανως γι’ αυτό, καθώς ακουγα τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει παροχές, την ίδια ώρα που συμφωνει σε νεες επιβαρύνσεις, η φραση που μου ερχόταν αυθορμήτως, ήταν η φραση που διαλαλουσαν οι πωλητες, πλανόδιοι και σταθεροι, όταν ηθελανα να πείσουν ότι οι τιμες τους ήταν απιστευτως χαμηλές: «Παρε κόσμε, τ’ αφεντικο τρελάθηκε».

Υστερα η μνημη μου επεστρεψε σε πιο κοντινα χρόνια. Ας είναι καλά τα ηλεκτρονικά αρχεία. Που υπάρχουν για να θυμίζουν τι έλεγε οΑλέξης Τσίπρας το 2014, σε ομιλια του στα Ιωαννινα, όταν τότε ο Σαμαρας επιχειρουσε και αυτός να επιδειξει «κοινωνικη ευαισθησία», επιστρεφοντας 500 εκατομμυρια στους ένστολους:

«Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες». …«Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας έτσι να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει – την αξιοπρέπειά τους;».

Στην κατάσταση που βρίσκονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με τοσα που τους έχουν αφαιρέσει, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πράσινοι, γαλαζιοι και …κυανέρυθροι, έστω και αυτός ο εφάπαξ εορταστικός –και πιθανότατα προεκλογικός- μποναμας, είναι μια στιγμιαία ανακουφιση. Που βεβαβιως δεν ξεγελά κανεναν. Να μου κόβεις επί χρόνια κάθε μήνα για να μουδώσεις ένα …διλοδώρημα, μια φορα, ε, «δεν μασαω».

Για την ιστορια, απλώς θυμίζω ότι ούτε το «κοινωνικο μέρισμα» που μοιρασε ο ΓΑΠ, λιγο ρπιν μας βαλει στο μνημόνιο, ούτε το ρεγαλο του Σαμαρα προς τους ενστολους τους έσωσαν από την λαικη αποδοκιμασία. Οσοι τα πήραν, τα πήραν, χωρίς να αντιπαρέξουν την ψήφο τους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου