Κοίτα που φτάσαμε…

κοίτα-που-φτάσαμε-643508

Άλλη μια …εθνική αγωνία, ως την «κρίσιμη ημερομηνία» της 5ης Δεκεμβρίου. Τι θα γίνει τελικώς; Θα του δώσουν του Αλέξη Τσίπρα την περιπόθητη «ρύθμιση του χρέους» οι δανειστές, η θα ναυαγήσει η διαπραγμάτευση, με σοβαρές πιθανότητες να υλοποιηθεί η προχθεσινή απειλή του για προσφυγή στις κάλπες;

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Θέλουν οι «θεσμοί» το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όταν όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές και την θέση του Αλέξη θα πάρει ο Κυριάκος; Όσο μπορώ να καταλάβω, η απάντηση είναι ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ.

Διότι, απλούστατα, αν ο Κυριάκος πάρει τη θέση του Αλέξη, θα αναλάβει τις ίδιες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών. Αλλά δεν θα μπορεί να τις υλοποιεί με τόσο άνεση, όπως το κάνει ο Αλέξης. Διότι οι σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι συγκεντρώσεις, θα φαίνονται ως …παιδική χαρά μπροστά σε όσα θα εξελίσσονται καθημερνώς στο δημόσιο βίο μας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην αντιπολίτευση.

Με απλά λόγια, όσο και αν για κάποιους αυτό φαίνεται οξύμωρο, έξω από τη λογική, η κυριαρχούμενη από τους συντηρητικούς Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως δε η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε, δεν έχει κανένα λόγο να επιθυμεί την άνοδο του ιδεολογικώς ομογάλακτου Κυριάκου στην εξουσία. Για λόγους εντελώς πρακτικούς. Διότι απλούστατα ο αριστερός Αλέξης κάνει μια χαρά τη «βρώμικη δουλειά» με το λιγότερο κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Χωρίς να καίγεται ο τόπος. Χωρίς άλλες ανταρσίες βουλευτών.

Όταν λοιπόν έχεις έναν διαχειριστή που κάνει καλά αυτό που του ζητάς, έστω και αν το κάνει με κάποια …νάζια, δεν τον αλλάζεις. Δεν διακινδυνεύεις να τον αφήσεις να πάει σε εκλογές και να τις χάσει.

Άρα θα του το κάνουν το χατίρι. Μόνο που αυτή η «ρύθμιση» δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με την «διαγραφή» και το «κούρεμα» που υπόσχονταν στου πολίτες και αξίωναν από του δανειστές, στις προεκλογικές τους ομιλίες του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και το συνεταιράκι του ο Πάνος Καμμένος. Αντί για «ριζική κατεδάφιση» του «επαχθούς» χρέους, αναμείνατε στο ακουστικό σας για …μερεμέτια. Κανένα ασπρισματάκι και …καθαρίσαμε.

Βρε που φτάσαμε. Η «Αριστερά» της Ελλάδας να είναι το …καλύτερο παιδί για όλες της δουλειές, των πιο συντηρητικών της Ευρώπης. Τι θα δούμε ακόμη…

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου