Φάτε πεινασμένοι …νέα υπουργεία

φάτε-πεινασμένοι-νέα-υπουργεία-668480

Αυτό που γίνεται σε τούτο τον τόπο, δεν θα το δείτε να συμβαίνει σε καμία σοβαρώς συγκροτημένη και ορθολογικώς λειτουργούσα δημοκρατία. Όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Και, για να είμαι ξεκάθαρος, δεν αιτιώμαι δια το γελοίον του πράγματος μόνον τους σημερινούς εξουσιαστές. Διότι τα ίδια συνέβαιναν σε όλη την διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ιδίως στις μέρες του Ανδρέα Παπανδρέου και των ανασχηματισμών του, που ακόμη και αυτοί άλλαζαν όνομα. Πότε τους βάπτιζαν ανασύνθεση, πότε αναδόμηση, αναδιάταξη και άλλα παρόμοια.

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, αντί για ουσιαστικές αλλαγές οι πρωθυπουργοί μας καταφεύγουν στην προσφιλή επίδοσή τους: Παίζουν φυσαρμόνικα. Πότε φουσκώνουν και πότε ξεφουσκώνουν το υπουργικό τους συμβούλιο. Συνήθως όμως φουσκώνουν τη σύνθεσή του, προσθέτοντας νέα υπουργεία. Και ας είχαν, όλοι τους, υποσχεθεί προεκλογικώς ότι θα κυβερνήσουν με ένα «μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο».

Αυτή την άθλια πεπατημένη ακλουθείτε και εσείς, κ. Πρόεδρε. Σας έστειλε ο Πάνος Σκουρλέτης το μήνυμα ότι δεν θέλει να μετακινηθεί από το υπουργείο στο οποίο υπάγονται τα θέματα της ενέργειας. Με την παράλληλη προειδοποίηση ότι αντιτίθεται πλήρως στην πώληση τμημάτων της άλλοτε ενιαίας ΔΕΗ, όπως π.χ. του ΑΔΜΗΕ. Και αντί να ξεκαθαρίσετε μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα σας ποια είναι η «γραμμή», ποια είναι η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι, τι κάνετε; «Σπάτε» το υπουργείο αυτό, ώστε ακόμη και αν υποχρεωθείτε, λόγω εσωτερικών ισορροπιών, να διατηρήσετε τον σύντροφο Σκουρλέτη στη θέση του, να μην έχει καμία αρμοδιότητα στα θέματα της ΔΕΗ. Και έτσι στήνεται ένα ακόμη υπουργείο.

Όποιος μπορέσει να βρει, σε άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία τέτοιο φαινόμενο, να αλλάζουν κάθε τόσο τα υπουργεία, με συνεπεία να επιτείνεται η σύγχυση και οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, να μου στείλει και εμένα τα στοιχεία, να ζητήσω συγνώμη από τα δικά μας κόμματα εξουσίας. Αλλά δεν θα βρείτε τέτοιες γελοιότητες. Ούτε τις κωμικές και τόσο συχνές μετονομασίες των υπουργείων, τις όποιες τις πληρώνουμε ακριβά, καθώς κάθε τέτοια αλλαγή κοστίζει πολλά εκατομμύρια, για να αλλάξουν οι επιγραφές, τα έντυπα, οι σφραγίδες.

Δεν θέλω να ακούω γκρίνιες. Αν δεν έχετε τίποτε άλλο να φάτε, χορτάστε με τα νέα υπουργεία. Θα βολευτούν και νέοι σύμβουλοι.

Αθάνατη Ελλάδα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου