Στο κόμμα 93,5% στην κοινωνία;

στο-κόμμα-935-στην-κοινωνία-683874

Η εκδήλωση μιας τόσο έντονης προσωπολατρίας, προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, από το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το πανηγυρικό 93,5%, με το οποίο επανεξελέγη πρόεδρος, άνευ αντιπάλου, είναι απολύτως κατανοητή. Του το χρωστούσαν. Δεν είναι δα και λίγο για έναν πολιτικό ηγέτη να παραλαμβάνει ένα κόμμα από το επίπεδο του 4% και να το οδηγεί στην εξουσία, με τέσσερις εντυπωσιακές νίκες μέσα σε μια τριετία: Από τις ευρωεκλογές, στην νίκη του Ιανουαρίου 2015, τον θρίαμβο του ντεμέκ δημοψηφίσματος και την δεύτερη εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου του 2015.

Το ερώτημα είναι αν αυτό το ποσοστό, που θυμίζει άλλου είδους ηγέτες, μονοκομματικών συνήθως καθεστώτων, έχει και το ανάλογο αντίκρισμα στην κοινωνία.

Την ίδια ημέρα, εκτός από την ψηφοφορία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην όποια πήραν μέρος πολλές εκατοντάδες κυβερνητικά στελέχη και άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού, είχαμε και μια ψηφοφορία έξω, στην κοινωνία. Σε έναν χώρο που ήταν πάντοτε προνομιακός για την ευρύτερη κεντροαριστερά. Στους μικρομεσαίους. Τους επαγγελματοβιοτέχνες. Για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Αυτών δηλαδή που συνιστούν, σε μεγάλο βαθμό, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Την περίφημη μεσαία τάξη που έχει δηχθεί τα διαλυτικά κτυπήματα και από τα τρία μνημόνια. Το «πράσινο», το «γαλάζιο» και το «κόκκινο». Αντιγράφω από τις ειδήσεις:

Η ΑΣΚΕΒΕ – Συνεργαζόμενοι Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν δεύτερη στις προηγούμενες εκλογές, βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα το ποσοστό της να πέσει από το 21,4% στο 14,55% και να βρεθεί στην τρίτη θέση, πίσω από τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Οι έδρες που καταλαμβάνει στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ μειώθηκαν στις 7 από τις 11 που είχε το 2013.

Για σκεφτείτε το λίγο. Χάνετε στους μικρομεσαίους. Μήπως έχετε την αυταπάτη ότι κερδίζετε στους εργάτες, στους υπάλληλους, στους αγρότες ή στους νέους με την πολιτική σας;

Καλό το 93,5% στο κόμμα. Αλλά είναι αντιστρόφως ανάλογο με ό,τι πράγματι συμβαίνει στην κοινωνία. Όπου είστε σε φάση αποδρομής. Ακόμη και ο Λεβέντης το βλέπει και μιλά για εκλογές τον Ιανουάριο. Εσείς δεν το βλέπετε;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου