Δυο ορφανά για αποκατάσταση

δυο-ορφανά-για-αποκατάσταση-711532

Ο καημένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει πια άλλες δεξαμενές να αντλήσει. Περιμένοντας να δει αν «θα του κάτσει» το συνοικέσιο με τον Λεβέντη, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην «πράσινη» εκδοχή του. Σε εκείνο το κομμάτι του παλιού ΠΑΣΟΚ, που η σημερινή ηγεσία του «κινήματος» φέρεται αποφασισμένη να αφήσει οριστικώς πίσω της. Στα αζήτητα της ιστορίας. Που όμως γίνονται κατ’ ανάγκη ζητούμενα για εκείνους που προσπαθούν να αντιγράψουν το παλιό ΠΑΣΟΚ και προσωπικώς τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ετσι παρακολουθήσαμε μια ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για την τύχη δυο παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα όποια η κυβέρνηση θέλησε να αποκαταστήσει, διορίζοντας τα στην διοίκηση της μοναδική τράπεζας που έχει μείνει έξω από τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών, της «Τράπεζας Αττικής», της μόνης που προσφέρεται ακόμη για άσκηση κομματικών παιγνίων μέσω αυτής.

Ο Μάκης και ο Τάκης είναι δυο «ορφανά». Γέννημα θρέμμα, αμφότεροι, του κραταιού ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80. Με διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά κοινή πολιτική μοίρα. Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έθεσε τον Γεράσιμο Αρσένη «εκτός κινήματος» και εκείνος αντέδρασε στήνοντας δικό του κόμμα, ο Μάκης (Γεράσιμος Σαπουτζόγλου) ήταν ο υπαρχηγός του. Οταν το κόμμα «πάτωσε» στις εκλογές, ο «μεγάλος Γεράσιμος» επέστεψε στο «μαντρί», άνευ όρων, η για την ακρίβεια, με έναν μοναδικό όρο. Να εξασφαλιστεί η επάνοδος στον κομματικό «παράδεισο» και του «μικρού Γεράσιμου». Αυτόν πρότεινε τώρα η κυβέρνηση για την θέση του πρόεδρου. Αλλά τον «έκοψε» ο Στουρνάρας, προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου.

Αντιθέτως διεσώθη ο Τάκης. Κατά κόσμον Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο άνθρωπος που έχει να επιδείξει διαχρονικώς ικανότητα πολιτικής επιβίωσης, ανάλογη με εκείνη των κατσαρίδων. Από την εποχή της απίστευτης ανέλιξης, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εξετίμησε τα προσόντα του, κυρίως στο πρόσωπο της πολύ όμορφης συζύγου του. Ως τα χρόνια της κρίσης όταν βολεύτηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΔΝΤ για να τον …πουλήσει μετά την πτώση του, και να καταλήξει τρόφιμος του ΣΥΡΙΖΑ, που τον βόλεψε με δέκα χιλιάρικα μηνιαίως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τώρα στην «Τράπεζα Αττικής».

Ινα πληρωθεί το ρηθέν από τον Γιάννη Καλαϊτζή: «ΠΑΣΟΚ υπάρχει παντού».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου