Χάνουμε πλέον και τους «συμμάχους» μας

χάνουμε-πλέον-και-τους-συμμάχους-μα-749142

Το παράδειγμα της Κύπρου που επανέκαμψε σε χρόνο ρεκόρ και είναι σήμερα σε θέση να δανείζεται από τις αγορές με αξιοζήλευτα επιτόκια, προφανώς δεν έγινε αντιληπτό από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά τα αλλά φαντασιώνεται ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας

Ηχηρό «χαστούκι» αποτελεί για την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Το ύφος της απάντησης του μέχρι πρότινος ένθερμου υποστηρικτή της κυβέρνησης, που με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει δημιουργήσει αρκετές φορές αμηχανία στις τάξεις των εκπροσώπων των θεσμών, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Η αυστηρή θέση που εξέφρασε για την ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων δημοσιοποιείται σε μια χρονική περίοδο που ο πρωθυπουργός υπόσχεται παροχές οι οποίες προφανώς δεν έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Την ίδια στιγμή κορυφώνεται το επικοινωνιακό παιχνίδι για την περικοπή ή όχι των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε στην ατζέντα των υπό ακύρωση μέτρων και τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Της παρέμβασης Μοσκοβισί είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη θέση του ΔΝΤ υπέρ της τήρησης των συμφωνηθέντων στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, όπως άλλωστε έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση στη Βουλή.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια γενικευμένη αλλαγή στάσης από τους εκπροσώπους των δανειστών, που μέχρι τον Αύγουστο έδιναν συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τα κατορθώματά της στο δημοσιονομικό επίπεδο. Στη συνέχεια όμως και αφού προηγήθηκαν η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ο τραγέλαφος με τη διαρροή στο ΑΠΕ για δήθεν συμφωνία με τους θεσμούς αναφορικά στην ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, οι δανειστές άρχισαν να αλλάζουν στάση και να ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για υπαναχωρήσεις από την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή στάσης; Αναμφίβολα η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης, η οποία στον πανικό της να αλλάξει την εικόνα της και να βελτιώσει τα δημοσκοπικά της ποσοστά άρχισε να τάζει παροχές και να αμφισβητεί την πιστή τήρηση των όσων η ίδια αποδέχτηκε και συμφώνησε με τους δανειστές, προκειμένου να κλείσει ομαλά το τρίτο μνημόνιο και να βαυκαλίζεται ότι έβγαλε τη χώρα από τη βαθιά οικονομική ύφεση και την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών. Το πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα φαίνεται τα τελευταία 24ωρα που παρατηρείται στροφή 180 μοιρών στη στάση των εκπροσώπων των θεσμών.

Από τη «μέγγενη» στην οποία βρισκόμαστε πολύ δύσκολα θα βγούμε. Σίγουρα δεν θα τα καταφέρουμε με λεονταρισμούς, δημαγωγίες και λαϊκισμό. Το παράδειγμα της Κύπρου που επανέκαμψε σε χρόνο ρεκόρ και είναι σήμερα σε θέση να δανείζεται από τις αγορές με αξιοζήλευτα επιτόκια, προφανώς δεν έγινε αντιληπτό από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά τα αλλά φαντασιώνεται ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που ποτέ δεν θα πετύχουμε αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του πολιτικού προσωπικού και των απλών πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου