Ουδέν νεότερον για το Δικαστικό Μέγαρο

ουδέν-νεότερον-για-το-δικαστικό-μέγαρ-750305

Η νέα δικαστική χρονιά ξεκίνησε χθες στο Πρωτοδικείο του Βόλου, ωστόσο τα προβλήματα, αναφορικά στο κτιριολογικό και τις ελλείψεις σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, παραμένουν και εντείνονται. Μπορεί στο θέμα των δικαστών η νέα υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη να ανακοίνωσε την άμεση απόσπαση δύο πρωτοδικών που θα δώσουν ανάσες στους υπάρχοντες συναδέλφους τους, ωστόσο σε ό,τι αφορά στο κτιριολογικό και το θέμα των ελλείψεων δικαστικών υπαλλήλων, τα δεδομένα κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν.

Το υφιστάμενο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου του Βόλου αποτελεί αναμφίβολα έναν μη λειτουργικό και σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλο χώρο για την απονομή Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο η έλλειψη αιθουσών για τις συνεδριάσεις των ακροατηρίων. Η γενικότερη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το αιωνόβιο κτίριο της πλατείας Ελευθερίας, προκαλεί ανησυχία στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και στους εργαζόμενους, με τους τελευταίους να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και με τη λειτουργία των χώρων υγιεινής.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης έρχονται και παρέρχονται, ωστόσο το Πρωτοδικείο του Βόλου παραμένει σε τραγική κατάσταση. Ο νέος υπουργός παρέλαβε από τον προκάτοχό του την περίφημη έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ούτε λίγο ούτε πολύ κρίνει επαρκείς και κατάλληλους τους χώρους του τοπικού Δικαστικού Μεγάρου. Αυτό είναι και το τελευταίο επίσημο έγγραφο της κεντρικής διοίκησης αναφορικά στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα της απονομής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κοντονής απομακρύνθηκε από τη θέση του κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό χωρίς να απαντήσει στους τοπικούς εκπροσώπους φορέων για το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο Δικαστικό Μέγαρο που διεκδικεί ο Βόλος. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή τις προθέσεις του Υπουργείου. Αν δηλαδή έχουν σκοπό να ανακατασκευάσουν με κάποιον τρόπο το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο ή αν θα παραχωρηθεί κάποιο οικόπεδο εντός ή εκτός του αστικού ιστού για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Πόλεις με πληθυσμό λίγων χιλιάδων κατοίκων σε άλλες γωνιές της χώρας έχουν αποκτήσει εδώ και χρόνια αξιοπρεπέστατες δικαστικές υποδομές. Στον Βόλο και το συγκεκριμένο θέμα χρονίζει με ευθύνη και της τοπικής κοινωνίας, που είχε τις ευκαιρίες της, ώστε να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου θα επιδιώξει να συναντηθεί άμεσα με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της ως προς την τοπική διεκδίκηση. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση, όταν αυτή πραγματοποιηθεί, δεν πρέπει πάντως να υπάρχουν πολλές προσδοκίες, εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο δεν είναι ακόμη σε θέση να λύσει ζητήματα όπως αυτό με τους συμβασιούχους δικαστικούς υπαλλήλους που δεν δικαιούνται να ανέβουν στην έδρα και με την παρουσία τους θέτουν ακόμη και θέματα ακύρωσης δικαστικών αποφάσεων!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου