Προετοιμάζονται για τα χειρότερα

προετοιμάζονται-για-τα-χειρότερα-752529

Από τη μια μεριά η κυβέρνηση παίζει τα δικά της πολιτικά παιχνίδια προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις και χάσει έτσι και τις τελευταίες ελπίδες της για μια αξιοπρεπή εκλογική παρουσία όταν θα στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Από την άλλη οι δανειστές εμμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων όχι γιατί θέλουν να τιμωρήσουν τους συνταξιούχους, αλλά γιατί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι στον βωμό της δημαγωγίας και του λαϊκισμού δεν θα διαστάσει να θυσιάσει όσα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες, έτσι ώστε να τελειώσει ο εφιάλτης των μνημονίων.

Στο μέσον αυτής της διελκυστίνδας βρίσκονται εδώ και μήνες οι απόμαχοι της δουλειάς που περιμένουν με αγωνία τη εξέλιξη των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τύχη των συντάξεών τους. Κάποιοι ελπίζουν ότι στο τέλος το μέτρο θα ανασταλεί μόνο και μόνο επειδή πλησιάζουν εκλογές και δεν υπάρχει λόγος οι δανειστές να στυλώσουν τα πόδια και να επιτρέψουν να οδηγηθούν σαν πρόβατα επί σφαγή το κυβερνών κόμμα και το πολιτικό του δεκανίκι, με τα οποία συνεργάστηκαν αρμονικότατα τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της άτυπης συναντίληψης οι συνταξιούχοι αισιοδοξούν ότι θα γλιτώσουν από το μαχαίρι των νέων περικοπών οι εναπομείνασες συντάξεις τους και πως θα συνεχίσουν να επιβιώνουν με σχετική αξιοπρέπεια, βοηθώντας ταυτόχρονα και τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους.

Κάποιοι άλλοι δεν πιστεύουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστείλει ή ακόμη και να καταργήσει το επίμαχο μέτρο θα αποφέρει καρπούς. Προετοιμάζονται ήδη για τα χειρότερα και κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς για τα χρήματα που θα τους αφαιρέσουν ξανά από τις συντάξεις, για τις οποίες δούλεψαν σκληρά και πλήρωναν ανελλιπώς τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Υπάρχει ωστόσο και μια τρίτη κατηγορία συνταξιούχων που δεν πιστεύει σε τίποτα και δεν ελπίζει σε τίποτα. Γι΄ αυτό και προετοιμάζεται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προτού ακόμη τελειώσει ο Σεπτέμβρης. Τα όργανα εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων που έχουν συγκροτήσει οι συνταξιούχοι σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κατάσταση επιφυλακής. Όσες περισσότερες υποσχέσεις εισπράττουν από τα κυβερνητικά στελέχη, ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις τους, τόσο περισσότερο ανησυχούν. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν τις προθέσεις των δανειστών. Παράλληλα δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση, που σήμερα διακηρύττει ότι προσπαθεί να αποτρέψει την νέα σφαγή των συντάξεων, είναι η ίδια που πριν από λίγους μήνες ψήφισε στη Βουλή την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου και μετά καμάρωνε ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την επίπονη διαδικασία των αξιολογήσεων στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου