Ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση

ετοιμάζουν-τη-δική-τους-αντεπίθεση-754649

Από τις πρώτες αντιδράσεις των συνδικάτων εργαζομένων, λίγες μόλις ώρες μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, προκύπτει ότι το επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά ανέφελο θα είναι για τη συγκυβέρνηση. Οι συνδικαλιστές ακούγοντας τον πρωθυπουργό να υπόσχεται επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αντέδρασαν με καχυποψία και αγανάκτηση.

Καχυποψία γιατί αφενός έχουν ξανακούσει ανάλογες υποσχέσεις και αγανάκτηση γιατί η υλοποίηση των επίμαχων εξαγγελιών δεν έχει άμεσο χαρακτήρα, αλλά μεσοπρόθεσμο, ενώ σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αυτή προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή και των εργοδοτών, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί τα τελευταία χρόνια πίσω από την αντεργατική νομοθεσία που επέβαλαν τα μνημόνια και ψήφισαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις μετά το 2010.

Και ο πλέον καλόπιστος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι για να αλλάξει το ισχύον καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, που κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, απαιτείται συνολική αναδιοργάνωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Με αποσπασματικές κινήσεις, όπως η πρόσφατη για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων ή με υποσχέσεις για αύξηση το κατώτατου μισθού, χωρίς αυτό να είναι εφικτό να υλοποιηθεί υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της τελευταίας οκταετίας.

Τα νομοθετικά τερατουργήματα που ψηφίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και μετέτρεψαν σε ζούγκλα τις εργασιακές σχέσεις κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να ανατραπούν, πολύ δε περισσότερο όταν η χώρα παραμένει υπό την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών της. Η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας έρχεται να υπενθυμίσει στην κοινωνία, αλλά και στους κυβερνώντες ότι το δράμα μας δεν τέλειωσε στις 21 Αυγούστου. Όσες περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις και αν γίνουν από τον πρωθυπουργό ή τους υπουργούς του η σκληρή πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει αν πρώτα δεν διορθωθούν τα εγκληματικά πολιτικά λάθη που προηγήθηκαν. Γι΄ αυτό τα συνδικάτα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής και προαναγγέλλουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για την κυβέρνηση.

Υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχουν τη ίδια διάθεση και οι εργαζόμενοι. Αν αντιληφθούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα άλλο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από το να μοιράσει ψίχουλα, τα οποία μάλιστα περίσσεψαν από τις δικές τους θυσίες, τότε υπάρχουν ελπίδες να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του συνδικαλιστικού κινήματος για ολική επανεκκίνηση και δυναμική διεκδίκηση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης που πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου