Ο κλοιός της πόλωσης και της παροχολογίας

ο-κλοιός-της-πόλωσης-και-της-παροχολογ-756212

Σε μια κανονική χώρα με μια κανονική κυβέρνηση οι υπουργοί δεν θα καλλιεργούσαν μήνες τώρα ένα κλίμα υποσχέσεων χωρίς ρεαλιστική βάση, μόνο και μόνο για να αντιστραφεί το αρνητικό για τους ίδιους κλίμα στις τάξεις της κοινής γνώμης

Μέχρι το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, που θα ολοκληρωθούν οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στη φετινή ΔΕΘ, η κοινή γνώμη θα «βομβαρδίζεται» από εξαγγελίες και υποσχέσεις για παροχές, καθώς και από «πυρά» κατά της κυβέρνησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά στο ίδιο ύφος. Όλο αυτό το κλίμα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτική πόλωση που καλλιεργείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα και θα στείλει μηνύματα ανησυχίας και αβεβαιότητας στο εξωτερικό.

Τα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς και των διεθνών αγορών παραμένουν στραμμένα στην Ελλάδα, που μετά την 21η Αυγούστου και την ολοκλήρωση των μνημονίων θα έπρεπε να έχει χαράξει μια ξεκάθαρη διαδρομή επανόδου στην κανονικότητα. Αντί γι΄ αυτό, το εγχώριο πολιτικό προσωπικό αναλώνεται σε ανούσιες κόντρες και αντιπαραθέσεις με φόντο τις υποσχέσεις για παροχές.

Μια κανονική κυβέρνηση σε μια κανονική χώρα θα είχε προσδιορίσει τις προτεραιότητές της και θα είχε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη εξόδου από τη βαθιά οικονομική ύφεση. Σε αυτή τη διαδρομή δεν θα είχαν θέση η παραχολογία και οι υποσχέσεις για μέτρα που ούτε έχουν την έγκριση των δανειστών, ούτε αντέχει η ελληνική οικονομία χωρίς να προκληθούν επικίνδυνοι τριγμοί σε ένα έτσι κι αλλιώς ετοιμόρροπο οικοδόμημα.

Σε μια κανονική χώρα με μια κανονική κυβέρνηση οι υπουργοί δεν θα καλλιεργούσαν μήνες τώρα ένα νοσηρό κλίμα υποσχέσεων χωρίς ρεαλιστική βάση, μόνο και μόνο για να αντιστραφεί το αρνητικό για τους ίδιους κλίμα στις τάξεις της κοινής γνώμης. Τέλος, σε μια κανονική χώρα με κανονικό πολιτικό προσωπικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα επιδίδονταν σε έναν ανελέητο αγώνα αποδόμησης οποιασδήποτε κυβερνητικής προσπάθειας να αρθούν κάποιες από τις αδικίες που τραυμάτισαν τον κοινωνικό ιστό και οδήγησαν στα πρόθυρα της απόγνωσης μεγάλο μέρος των πολιτών.

Στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, των αστέγων και των συνανθρώπων μας που συντηρούνται καθημερινά από τα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας, δυστυχώς δεν έχουν διαμορφωθεί μετά το τέλος της οκταετούς μνημονιακής περιπέτειας οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες, έτσι ώστε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο για την αναδιοργάνωση της χώρας και της οικονομίας της. Κανείς δεν διδάχτηκε από τα λάθη του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με διχαστικά διλήμματα, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας ότι θα εξασφαλίσει παροχές για την οικονομική τους στήριξη. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση κορυφώνει τη δική της προσπάθεια για επάνοδο στην εξουσία, χρησιμοποιώντας μέσα τα οποία τροφοδοτούν το νοσηρό κλίμα που καλλιεργείται από τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Στη μέση αυτής της ακραίας σύγκρουσης βρίσκονται οι πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον τους και βλέπουν να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις τους για την ανεπάρκεια, την έλλειψη ωριμότητας και την αδυναμία των πολιτικών που τους εκπροσωπούν προκειμένου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου