Εξαγγελίες υπό αίρεση

εξαγγελίες-υπό-αίρεση-757639

Πλησιάζοντας στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου, φουντώνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του. Τέσσερα χρόνια μετά το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που αποδείχθηκε κενό περιεχομένου, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα και παροχές, σηματοδοτώντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και φιλοδοξώντας να βελτιώσει το προφίλ της κυβέρνησής του.

Το διάστημα που προηγήθηκε το έργο της κυβέρνησης και τα πρόσωπα που το υλοποίησαν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των αποφάσεων που ελήφθησαν, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, αλλά και λόγω της στάσης που κράτησε η συγκυβέρνηση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, καθώς βέβαια και στην εθνική τραγωδία με τους 98 νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Με σύμμαχο την ολοκλήρωση των μνημονίων σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στη μη λήψη νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξαγγείλει μέτρα που θα ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα και τις κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πολυετή οικονομική ύφεση.

Φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κοινωνικό μέρισμα, περικοπή του ΕΝΦΙΑ, αναστολή ή ακόμη και κατάργηση των μέτρων για περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, φημολογείται ότι περιλαμβάνονται στο «καλάθι» των ανακοινώσεων Τσίπρα, το βράδυ του Σαββάτου.

Αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια τότε θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πλουσιοπάροχο πακέτο εξαγγελιών, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις πενιχρές ανακοινώσεις των πρωθυπουργών από το βήμα της ΔΕΘ τα τελευταία οκτώ χρόνια, που η χώρα βρισκόταν υπό ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο.

Ωστόσο, οι πολυαναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο σχετίζεται με τη δεδομένη δυσπιστία του κόσμου απέναντι σε ό,τι λέει και υπόσχεται η παρούσα κυβέρνηση. Το έλλειμμα αξιοπιστίας της είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της παρούσας συγκυβέρνησης που μέσα στο χρονικό διάστημα που κυβερνά ανέτρεψε το σύνολο των δικών της πολιτικών δεσμεύσεων.

Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα αφορά στους δανειστές που μπορεί να μην επηρεάζουν πλέον με τις αξιολογήσεις τους την εκταμίευση των δόσεων για τη διασφάλιση της λειτουργίας του κράτους, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι σχετίζεται με τα θέματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως οι εξαγγελίες Τσίπρα θα προηγηθούν κατά τουλάχιστον πέντε ημερών της επίσκεψης των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσουν με τους αρμόδιους υπουργούς μια σειρά από ζητήματα τα οποία συνδέονται άμεσα με την τήρηση όσων είχε συμφωνήσει η χώρα μας προτού ολοκληρωθεί και η τρίτη δανειακή σύμβαση…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου