Tα δημόσια έργα δέσμια της γραφειοκρατίας

tα-δημόσια-έργα-δέσμια-της-γραφειοκρατ-758358

Οι μηχανισμοί, οι οποίοι ελέγχουν τη νομιμότητα των δημόσιων διαγωνισμών, δεν συμμερίζονται την αγωνία των τοπικών κοινωνιών και της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού

Ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος που κυριαρχεί στο σύστημα δημοπρασιών και συμβασιοποιήσεων των δημόσιων έργων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να αξιοποιήσει εξασφαλισμένες πιστώσεις και να αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες έργα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όπως για παράδειγμα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις πλημμυρόπληκτες περιοχές του Ανατολικού και του Νοτίου Πηλίου.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, όταν επισκέφθηκε την περιοχή για να δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία, είχε σημειώσει την ανάγκη να «τρέξουν» οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων έτσι ώστε να ετοιμαστούν τάχιστα οι απαιτούμενες μελέτες και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των δημοπρατήσεων. Η τοπική Περιφερειακή Ενότητα ολοκλήρωσε τις σχετικές μελέτες, το αρμόδιο Υπουργείο εξασφάλισε τους πόρους που απαιτούνται για τα δύσκολα τεχνικά έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, ωστόσο το γραφειοκρατικό σύστημα που ζει και βασιλεύει στη μεταμνημονιακή Ελλάδα κρατά σε κατάσταση ομηρίας τον σχεδιασμό για την ολοκλήρωση σημαντικών αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, προτού επαναληφθούν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, τα επίμαχα έργα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2019(!), καθώς η συμβασιοποίησή τους δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Επειδή, ωστόσο, μεσολαβεί χειμώνας (κατά τη διάρκεια του οποίου δεν είναι δυνατόν να εξελιχθούν οι απαιτούμενες εργολαβίες), οι κάτοικοι και οι Δημοτικές Αρχές των πλημμυρόπληκτων περιοχών δεν πρέπει να περιμένουν τους εργολάβους πριν το τέλος του ερχόμενου χειμώνα.

Χαρακτηριστική των καθυστερήσεων στα δημόσια έργα είναι η περίπτωση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και εξασφαλίστηκε ποσό ύψους 880.000 ευρώ για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δρόμου Καναλίων – Κερασιάς από τη θεομηνία του περασμένου Ιουνίου. Το συγκεκριμένο έργο εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο πρόσφατα, ωστόσο η συμβασιοποίησή του δεν αναμένεται προτού περάσουν οκτώ με εννέα μήνες, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές μεταξύ των υποψηφίων εργοληπτών.

Όλο αυτό το σκηνικό κρατά δέσμια περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για την υλοποίηση δημόσιων έργων στη Μαγνησία. Τα περισσότερα από αυτά έπρεπε να έχουν ξεκινήσει και τα υπόλοιπα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Προφανώς, οι μηχανισμοί, οι οποίοι ελέγχουν τη νομιμότητα των δημόσιων διαγωνισμών, δεν συμμερίζονται την αγωνία των τοπικών κοινωνιών και της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, που καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» κάθε φορά που προκύπτουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Τότε που τίθενται σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, οι αμετανόητοι γραφειοκράτες, όλων των βαθμίδων, βρίσκονται ασφαλείς στις Υπηρεσίες τους και χρονοτριβούν, επικαλούμενοι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου