Αντίστροφη μέτρηση

αντίστροφη-μέτρηση-805904

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός άξονας της κυβερνητικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης είναι η παροχολογία και η εκτόξευση υποσχέσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης υπό προθεσμία και ο ίδιος ένας πρωθυπουργός σε κατάσταση ομηρίας, μετά και την προχθεσινή απειλή του κυβερνητικού του εταίρου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία για το μακεδονικό έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Βέβαια, ο Πάνος Καμμένος δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του και τη συνέπεια λόγων και πράξεων, ωστόσο η συγκεκριμένη απειλή δεν είναι δυνατόν να μην εκτιμηθεί αναλόγως από το Μέγαρο Μαξίμου, που αναζητεί εναγωνίως τρόπους ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες, ιδίως αυτό το χρονικό διάστημα που τα δημοκοπικά ποσοστά της συγκυβέρνησης παρουσιάζουν καθίζηση.

Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός που έχει χάρισμα να μεταστρέφει την πολιτική ατζέντα όταν στριμώχνεται από την κοινή γνώμη και τους αντιπάλους του, αναζητεί το νέο αφήγημα που θα πλασάρει στον ευκολόπιστο ελληνικό λαό. Σε δύο άξονες θα κινηθεί η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, με σκοπό αφενός να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ισχνής κοινοβουλευτικής της πλειοψηφιας και αφετέρου να βελτιωθεί η δημοσκοπική της εικόνα, ενόψει και της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, από όπου οι καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές θέλουν να ξεκινά η επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώτος άξονας είναι η καλλιέργεια κλίματος πόλωσης στις τάξεις των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στους «αριστερούς» που βγάζουν τη χώρα από τα μνημόνια και τους «δεξιούς» που θέλουν να ανατρέψουν αυτή την πορεία. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός άξονας της κυβερνητικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης είναι η παροχολογία και η εκτόξευση υποσχέσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να έχουν δημιουργήσει κλίμα προσδοκιών πολύ πριν τη συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος.

Ποντάροντας στην απελπισία της κοινωνίας, που περιμένει μια μικρή οικονομική ανάσα, είτε μέσα από φοροελαφρύνσεις, είτε μέσα από επιδόματα και μερίσματα, η συγκυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα των ημερών. Σε αντίθεση με την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, την οποία θα ενισχύσουν με ενέσεις αισιοδοξίας περί εξόδου από τα μνημόνια και έναρξης μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και ευημερίας.

Την ίδια στιγμή, θα αναζητούνται «χρήσιμοι ηλίθιοι» που θα στηρίξουν την απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Άσχετα αν στη συνείδηση των πολιτών αυτή η κυβέρνηση έχει απολέσει προ πολλού την αξιοπιστία και το ηθικό της πλεονέκτημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου