Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία

αυστηρή-δημοσιονομική-πειθαρχία-1600

Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, πολύ δύσκολα θα χαλαρώσει

Ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το επικοινωνιακό αφήγημα για «καθαρή έξοδο» της χώρας μας από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο είναι απίθανο να αποκτήσει ρεαλιστική βάση, από τη στιγμή που η οικονομία εξακολουθεί και ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ακόμη όμως και αν αποκτήσει στέρεες βάσεις, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό αυστηρή οικονομική εποπτεία, καθώς οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν, αφενός ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά, και αφετέρου ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούν ξανά με ένα πολιτικό σύστημα που είναι αλλεργικό στις μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζει με καχυποψία τις επενδύσεις και τη γενικότερη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας.

Μετά το τέλος και της τρίτης δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η παρούσα συγκυβέρνηση, η χώρα μας θα έχει δανειστεί συνολικά (και από τα τρία προγράμματα οικονομικής στήριξης), περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, διεκδικεί «κούρεμα» του δημόσιου χρέους που ξεπερνά τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί με το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο μπορεί και να αγγίζει το ένα τρισεκατομμύριο (!).

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι λοιπόν η επιδίωξη των δανειστών να συνδέσουν τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την πρόοδο και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των σκληρών μέτρων, τα οποία έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση, για μειώσεις στις συντάξεις και για περικοπή του αφορολογήτου. Η συγκεκριμένη συμφωνία, που πιέζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιτήρησης για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Έως ότου, δηλαδή, αποπληρώσουμε το 75% του δημόσιου χρέους.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ούτε για επικοινωνιακά τρικ των κυβερνώντων που προσπαθούν να ξεγελάσουν και πάλι τους πολίτες με υπονοούμενα και μισόλογα περί μη εφαρμογής των μέτρων, τα οποία οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές. Ο κόσμος που ακούει και διαβάζει σε σχεδόν καθημερινή βάση δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, τα οποία «κλείνουν το μάτι στην κοινωνία», καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες, γνωρίζει πολύ καλά ότι το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, πολύ δύσκολα θα χαλαρώσει. Γνωρίζουν επίσης ότι οι αερολογίες των κυβερνώντων για περιθώρια ελιγμών, ως προς τα συμφωνηθέντα, αποσκοπούν στο να αλλάξουν το κλίμα υπέρ των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με αφορμή τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου