Εκλογικά σενάρια

εκλογικά-σενάρια-2780

Με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν στα τέλη του καλοκαιριού. Όταν δηλαδή θα έχει εκπνεύσει, ημερολογιακά τουλάχιστον, και η τρίτη δανειακή σύμβαση

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν στα ύψη το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με φόντο τα πρόσφατα κρούσματα βίας και τις συνεχιζόμενες καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα. Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή παρακολουθήσαμε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσουν κατηγορίες και να διατηρούν το κλίμα πόλωσης, ενώ για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών, που όπως επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις των επιτελείων της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον χρόνο τέλεσης των επόμενων βουλευτικών εκλογών ποικίλουν, ανάλογα με την πολιτική στόχευση της κάθε πλευράς. Αυτό, ωστόσο, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν αμφότερες, είναι ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Η μεν κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να περιορίσει το εύρος της διαφαινόμενης εκλογικής της ήττας, η δε ΝΔ προσπαθεί να επισπεύσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, έτσι ώστε να επωφεληθεί από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και να εξασφαλίσει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν στα τέλη του καλοκαιριού. Όταν δηλαδή θα έχει εκπνεύσει, ημερολογιακά τουλάχιστον, και η τρίτη δανειακή σύμβαση. Επίσης στα τέλη Αυγούστου, μετά δηλαδή τις διακοπές, οι πολίτες θα βρίσκονται ακόμη σε χαλαρούς ρυθμούς, η ανεργία θα έχει υποχωρήσει κι άλλο λόγω του τουρισμού και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν παραληφθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το πιο σημαντικό όμως επικοινωνιακό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης εκείνο το χρονικό διάστημα θα είναι το τέλος των μνημονίων, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει εδώ και μήνες.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι η παρούσα συγκυβέρνηση δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αφού γίνουν οι αναμενόμενες περικοπές στις συντάξεις και η συμφωνημένη με τους θεσμούς μείωση του αφορολογήτου. Ο πολιτικός χρόνος που θα επιλέξουν για να στήσουν κάλπες θα μελετηθεί προσεκτικά και θα ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες, με βασικότερο τη δυσαρέσκεια την οποία θα πληρώσει η επόμενη κυβέρνηση, καθώς κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας θα βιώσουν στην καθημερινότητά τους οι Έλληνες τις οδυνηρές συνέπειες των σκληρών οικονομικών μέτρων που έχουν ψηφίσει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μπορεί λοιπόν η δική τους πολιτική μοίρα να είναι προδιαγεγραμμένη όταν θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, ωστόσο η βασική τους επιδίωξη για δυναμική επάνοδο όταν φθαρεί και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, παραμένει στο προσκήνιο και αναζητούνται τρόποι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη μεθεπομένη εκλογική αναμέτρηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου