Το στοίχημα της κοινωνικής συμμαχίας

το-στοίχημα-της-κοινωνικής-συμμαχίας-4345

Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων θα προστεθούν σε αυτές που έχει επωμιστεί η ελληνική κοινωνία μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων

Εστω και καθυστερημένα οι σημαντικότεροι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της Μαγνησίας αντελήφθησαν ότι χωρίς ενιαίο πλαίσιο δράσης και συμπόρευση απέναντι στη λαίλαπα των μέτρων που πλήττουν τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η καθημερινότητα όσων εκπροσωπούν.

Το εγχείρημα του μετώπου της κοινωνικής συμμαχίας που λαμβάνει σάρκα και οστά και στην περιοχή, χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, ενόψει του συλλαλητηρίου της επόμενης Τετάρτης 30 Μάιου, σαν ένα πείραμα όπου φορείς με διαφορετική αφετηρία καλούνται να συμπράξουν σε έναν αγώνα με κοινές διεκδικήσεις και ενιαίο στόχο: τον τερματισμό της λιτότητας και την υιοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης πολιτικών για την ανάπτυξη του τόπου, μέσα από την άμβλυνση της ανεργίας και την υποχώρηση των μέτρων φορολόγησης.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια πρωτοεμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια, όταν είχε τεθεί σε κοινωνική διαβούλευση το μετέπειτα νομοθετικό τερατούργημα Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Τότε ο «κοινός εχθρός» ήταν ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα δημόσιας ασφάλισης, που προέβλεπε αύξηση εισφορών και χρόνων συνταξιοδότησης, χωρίς να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας, η οποία είναι θεμελιώδης σε όλα τα ασφαλιστικά συστήματα.

Πλέον η δραματική κατάσταση στην πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα ύφεσης όπως η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου, που θα εφαρμοστούν από το 2019 και το 2020, αντιστοίχως, διαμορφώνουν ένα ζοφερό σκηνικό για το σύνολο των παραγωγικών και επιστημονικών τάξεων. Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων θα προστεθούν σε αυτές που έχει επωμιστεί η ελληνική κοινωνία μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και έχει κάνει σημαία του επικοινωνιακού της αγώνα την έξοδο από τα προγράμματα των δανειακών συμβάσεων μετά τον Αύγουστο, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. Φαίνεται λοιπόν ότι με αφορμή τη γενική απεργία της 30ης Μαΐου, ένα ευρύ μέτωπο φορέων που τόσο καιρό βρισκόταν σε κατάσταση αδράνειας, ενεργοποιείται έτσι ώστε να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι τα ψέματα και η κοροϊδία έχουν ένα όριο.

Η επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης της ερχόμενης Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας έχει κομβική σημασία, όπως επίσης και η διατήρηση της συνοχής και της αγωνιστικής διάθεσης των φορέων που συγκροτούν το μέτωπο της κοινωνικής συμμαχίας. Οι ρόλος της μπορεί να είναι καθοριστικός το επόμενο διάστημα, αν οι εμπνευστές αυτής της προσπάθειας οργανώσουν σωστά τις επόμενες κινήσεις τους και δεν επηρεαστούν από μικροπολιτικές και μικροκομματικές επιδιώξεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου