Η πιο δύσκολη μάχη

η-πιο-δύσκολη-μάχη-10967

Οι συλλογικότητες που ανέδειξαν το θέμα προαναγγέλλουν δυναμική κινητοποίηση την ημέρα εκτέλεσης της απόφασης για τον πλειστηριασμό του ακινήτου

Οι εκπρόσωποι του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, πολύ πριν φτάσουμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είχαν προβλέψει ότι οι πραγματικές μάχες με όσους έχουν στοχοποιήσει την ιδιωτική περιουσία επρόκειτο να δοθούν στις γειτονιές, όπου θα εκτελεστούν οι αποφάσεις για το ξεσπίτωμα των οφειλετών. Από τότε δηλαδή που άρχισε να εκδηλώνεται το πρώτο κύμα πλειστηριασμών, οι μετέχοντες στο κίνημα γνώριζαν ότι στο τέλος αυτό που θα έχει σημασία είναι να μη γίνουν πράξη τα σχέδια τραπεζών και ιδιωτών που «χτυπούν» με συνοπτικές διαδικασίες ακίνητα, για τα οποία υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια.

Πλέον υπάρχει το δεδομένο του προχθεσινού ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας. Το ακίνητο που βγήκε στο σφυρί πέρασε στην κυριότητα της Τράπεζας, από την οποία είχε παρθεί το 2005 το σχετικό δάνειο. Ο οφειλέτης θα προσπαθήσει τώρα να μπλοκάρει τη διαδικασία προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, όπου μπορεί να καταθέσει ένσταση κατά του επίμαχου πλειστηριασμού. Οι πιθανότητες να δικαιωθεί είναι απειροελάχιστες.

Σύντομα λοιπόν ο ίδιος και η μητέρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι νόμοι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Την ημέρα που θα κληθεί να εγκαταλείψει το σπίτι του, οι συλλογικότητες και οι πολίτες που έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε αυτή την πρακτική, θα πρέπει να δώσουν σκληρό αγώνα έτσι ώστε ένας συνάνθρωπός μας να μη βρεθεί στον δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο ίδιος προσπάθησε να σώσει το σπίτι του αποδεχόμενος μια νέα δανειακή σύμβαση με σκληρούς οικονομικούς όρους. Η τράπεζα όμως άλλαζε συνεχώς τους όρους της νέας συμφωνίας, έχοντας προφανώς σχεδιάσει να «χτυπήσει» το ακίνητο στην προχθεσινή διαδικασία. Καταβάλλοντας το τίμημα της πρώτης προσφοράς (αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να διαθέτουν οι τράπεζες ρευστότητα για να «χτυπούν» ακίνητα στους πλειστηριασμούς και δεν διαθέτουν ρευστότητα ώστε να χορηγήσουν δάνεια στους μικρομεσαίους επαγγελματίες;), η Τράπεζα απέκτησε την κυριότητα του σπιτιού.

Οι συλλογικότητες που ανέδειξαν το θέμα προαναγγέλλουν δυναμική κινητοποίηση την ημέρα εκτέλεσης της απόφασης για τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Απέναντί τους θα βρουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν να διασφαλίσουν ότι ένας συνάνθρωπος μας θα βρεθεί στον δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα συνδράμουν στον σχεδιασμό για το ξεσπίτωμα των οφειλετών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι προεκλογικά η παρούσα η κυβέρνηση διακήρυττε το περίφημο «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ενώ και μετά την ψήφιση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς διαβεβαίωνε ότι δεν θα βγει στο σφυρί καμία πρώτη κατοικία. Η πραγματικότητα τη διαψεύδει, ενώ όσα συμβούν από εδώ και στο εξής θα γίνουν με δική της υπαιτιότητα και θα τη σημαδέψουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου