Αρκούν οι καλές προθέσεις;

αρκούν-οι-καλές-προθέσεις-74801

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή το σύνολο των πόρων που απαιτούνται για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του ανατολικού Πηλίου, δεν υπάρχουν

Το θετικό της προχθεσινής συνάντησης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών, για το θέμα των έργων αποκατάστασης των βιβλικών καταστροφών στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου από τη θεομηνία του περασμένου μήνα, είναι η πρόθεση του κ. Δέδε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου, έτσι ώστε αφενός να θωρακιστεί η περιοχή και αφετέρου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος σε σχέση με τις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες των δημοσίων έργων.

Το αρνητικό στοιχείο της συγκεκριμένης συνάντησης αφορά στην εξεύρεση πόρων έτσι ώστε να καλυφθεί το αστρονομικό ποσό των σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμά η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ότι απαιτείται για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις στο ανατολικό Πήλιο. Μόνο για τα έργα στο οδικό δίκτυο θα απαιτηθούν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν δεν αφορούν μόνο στην αποκατάσταση της βατότητας των κατεστραμμένων δρόμων και την ασφαλτόστρωσή τους.

Απαιτούνται έργα υποδομών για τη διοχέτευση των νερών της βροχής και τη θωράκιση του οδικού δικτύου από μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που χτύπησαν τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου στα τέλη Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια πρέπει να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο της ύδρευσης και την αγροτική οδοποιία, οπού η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή το σύνολο των πόρων που απαιτούνται για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του ανατολικού Πηλίου, δεν υπάρχουν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και -πολύ περισσότερο- το Υπουργείο Υποδομών δεν μπορούν να καλύψουν το δυσθεώρητο κόστος αποκατάστασης των ζημιών για να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστάσεις. Προς το παρόν χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα οι μελέτες για τα έργα που πρέπει να γίνουν και οι εργασίες πρόχειρης αποκατάστασης της βατότητας του κεντρικού οδικού δικτύου, ενόψει και του Πάσχα.

Η υλοποίηση των έργων υποδομής που θα αποτρέψουν νέες καθιζήσεις και κατολισθήσεις, μέσα και έξω από τις δημοτικές ενότητες της πολύπαθης περιοχής από το Πουρί μέχρι το Ξουρίχτι, είναι στην ουσία στον αέρα. Και αυτό γιατί κάνεις δεν γνωρίζει πώς θα εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια, ενώ και σε ό,τι αφορά στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών δημοπράτησης των έργων, είμαστε αναγκασμένοι να αρκεστούμε στις καλές προθέσεις κυβερνητικών στελεχών που έχουν δεσμευτεί από τον Οκτώβριο του 2016 για τις μελέτες στην είσοδο του περιφερειακού δρόμου του Βόλου από την Μπουρμπουλήθρα, καθώς και για το θέμα των απαλλοτριώσεων στο κομμάτι του Περιφερειακού προς την Αγριά. Ως γνωστόν, αυτές οι δεσμεύσεις ουδέποτε υλοποιήθηκαν…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου