Εργασιακή ζούγκλα

εργασιακή-ζούγκλα-77398

Ολο αυτό το σκηνικό αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην αφορά εργασίας οι αναρίθμητοι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι ψηφίστηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα

Η περίπτωση της εγκύου που απολύθηκε από εταιρεία εξυπηρέτησης τηλεφωνικού καταλόγου στην Αθήνα, καθώς δεν προβλεπόταν από την ατομική σύμβαση του είχε υπογράψει η προστασία της από τον κίνδυνο απόλυσης, σε περίπτωση που αποφάσιζε να γεννήσει το παιδί της, είναι χαρακτηριστική των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, αποκάλυψε αυτό το περιστατικό κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου για το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, υπέρ της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της επιστροφής του κατώτατου βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Μαζί με την έγκυο που απολύθηκε ενώ βρίσκεται στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, απολύθηκαν και τρεις ακόμη συνάδελφοί της, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν στην εργοδοσία για τη συγκεκριμένη αποφαση. Ήταν δε τόσο μεγάλη η μανία της εταιρείας ώστε έφτασε στο σημείο να μηνύσει ένα συνδικαλιστικό όργανο, και συγκεκριμένα την ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που εξέφρασε με ανακοίνωση τη συμπαράστασή της στην απολυμένη.

Όλο αυτό το σκηνικό αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην αφορά εργασίας οι αναρίθμητοι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι ψηφίστηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα. Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι πλέον γενικευμένο φαινόμενο, όπως επίσης και η κατακρήμνιση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπου πάνω από 650.000 νέοι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς κάτω των 350 ευρώ τον μήνα!

Πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Εργασίας ανακοινώσε ότι υπεγράφη προσύμφωνο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, για το πλαίσιο της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που διασφαλίζει το επίδομα γάμου, τις 3ετίες και τις άδειες των εργαζόμενων γονέων, ενώ σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού, που σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 586 ευρώ μεικτά, δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο συγκεκριμένο προσύμφωνο.

Απλά, η κυβέρνηση διαρρέει ότι στο τέλος του μήνα επιχειρείται να υπογράφει η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα φέρει αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς από 586, σε 680 ευρώ το 2019 και σε 751 ευρώ το 2020. Όλα αυτά βέβαια σε επίπεδο διαρροών και ανεπίσημων δηλώσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος και όχι στην ουσιαστική αντιστροφή της τραγικής κατάστασης στον εργασιακό τομέα.

Το αρμόδιο υπουργείο δεν δέχεται την παραμικρή πίεση από συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων, ενώ οι όποιες κινητοποιήσεις διοργανώνονται αυτό το διάστημα (όπως η σημερινή του ΠΑΜΕ Μαγνησίας), είναι αποσπασματικές και δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια οργανωμένη προσπάθεια να γίνουν τα πρώτα βήματα ανάκτησης των χαμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ο δρόμος προβλέπεται μακρύς και ανηφορικός, ενώ η διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια επίτευξης του παραπάνω στόχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου