Ξανά πάνω από ένα εκατομμύριο οι άνεργοι

ξανά-πάνω-από-ένα-εκατομμύριο-οι-άνεργ-80499

Ας εκλάβουν λοιπόν σαν καμπανάκι κινδύνου τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της ανεργίας, κι ας επιταχύνουν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου

Τα πρόσφατα στοιχεία τη ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο δεν αμβλύνεται, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά συνεχίζει και επιτείνει τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων, καθώς και αυτών που έχασαν τη δουλειά τους στα χρόνια της κρίσης και αδυνατούν να ενταχθούν ξανά στο εργατικό δυναμικό, είτε επειδή βρίσκονται κοντά στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, είτε επειδή οι εργασιακές ευκαιρίες που υπάρχουν δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από αρκετούς μήνες, τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται και όσοι ενδεχομένως επιχειρήσουν να αποδώσουν αυτό το φαινόμενο στον τερματισμό της τουριστικής περιόδου, απλά εθελοτυφλούν ή κοροϊδεύουν το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργων, που αποτυπώνεται στα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Η ανεργία αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου κατά μια ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων περίπου 100.000 άτομα. Πολλά από αυτά δεν λαμβάνουν καν την πενιχρή έστω επιδότηση του ΟΑΕΔ. Το 21,2% όπου διαμορφώθηκε το ποσοστό των ανέργων στη χώρα μας στα τέλη του 2017, μπορεί να είναι χαμηλότερο κατά σχεδόν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη του 2016. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει δραματικό, ιδίως για τους νέους. Ένα ποσοστό άνω του 40% νέων ανθρώπων αδυνατεί να βρει δουλειά, παρά την επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τα εξευτελιστικά μεροκάματα που λαμβάνουν όσοι εργάζονται εκ περιτροπής ή με μειωμένο ωράριο.

Η συνεχιζόμενη μείωση των ποσοστών της ανεργίας αποτελεί τους τελευταίους μήνες ένα από τα βασικότερα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στατιστικά μπορεί να μειώθηκε η ανεργία από το 28 στο 21% τα τρία τελευταία χρόνια, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο για ικανοποίηση και επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος από τους κυβερνώντες.

Οι ίδιοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που οδήγησαν σε μισθολογική κατρακύλα και ασφαλιστική αβεβαιότητα τους νέους εργαζόμενους. Έχουν όμως ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, και κατά συνέπεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ας εκλάβουν λοιπόν σαν καμπανάκι κινδύνου τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της ανεργίας, κι ας επιταχύνουν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, που σχετίζεται με την ανάπτυξη και όχι με τις επικοινωνιακές ακροβασίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου