Ο ρόλος της ΔΕΥΑΜΒ στο έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης

ο-ρόλος-της-δευαμβ-στο-έργο-αντικατάστ-83515

Ουδείς αμφισβητεί τη σημασία του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου που μετά και τις χθεσινές υπογραφές ανάμεσα στη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης και Αποχέτευσης, ξεκινά να υλοποιείται αμέσως μετά το Πάσχα. Η πόλη θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο που όχι μόνο θα αναβαθμίσει ποιοτικά το νερό, το οποίο θα φτάνει στις βρύσες των σπιτιών μας, αλλά θα συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση έως και 2,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού σε ετήσια βάση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΜΒ να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας νερού, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Οι υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης που θα έχουν την εποπτεία του έργου και τον έλεγχο του εργολάβου, καλούνται να κερδίσουν το σημαντικότατο στοίχημα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών. Η εργολαβία έχει αρχικό χρονοδιάγραμμα 2,5 ετών, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτό δεν πρόκειται να τηρηθεί για τους αντικειμενικούς λόγους που συνήθως προκύπτουν όταν εξελίσσονται δημόσια έργα ανάλογης κλίμακας.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην επαναληφθεί το σκηνικό του αποχετευτικού δικτύου της Αγριάς, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2015 και ακόμη δεν έχει τελειώσει, με τους κάτοικους της περιοχής και τους επαγγελματίες να ταλαιπωρούνται. Ανάλογη ταλαιπωρία θα υποστούν και οι δημότες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, όπου θα εξελιχθεί το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, ωστόσο αν γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη των εργασιών δεν θα επιτρέψουν χρονικές εκτροπές πέραν των ανεκτών ορίων, θα δείξουν κατανόηση και θα υπομείνουν την οποία αναστάτωση, έως ότου τελειώσει το έργο και παραδοθεί στη πόλη ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο υδροδότησης.

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο η εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή η ΔΕΥΑΜΒ, θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή αφορά στην αποφυγή καταστάσεων, όπως αυτές με την τεχνική εταιρία ΕΡΓΗΛ. Τα ολέθρια λάθη που έγιναν πριν από μια δεκαετία σε μια αντίστοιχη εργολαβία, ταλαιπωρούν ακόμη την πόλη και απειλούν άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ύδρευσης. Προσοχή λοιπόν σε διαδικαστικά θέματα, όπως οι επιμετρήσεις και η παραλαβή του έργου, με παράλληλο αυστηρό έλεγχο στο υλοποιηθέν φυσικό αντικείμενο.

Αν ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις, ο Βόλος σε 2,5 χρόνια από σήμερα θα διαθέτει ένα ασφαλές δίκτυο υδροδότησης και οι δημότες θα απολαμβάνουν ποιοτικό νερό, ενώ το καλοκαίρι δεν θα ανησυχούν για πιθανά προβλήματα, λόγω ελλείψεων στα αποθέματα του υδάτινου δυναμικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου