Τα ακαταμάχητα θέλγητρα της εξουσίας

τα-ακαταμάχητα-θέλγητρα-της-εξουσίας-87194

Η χώρα θα επιχειρηθεί να μετατραπεί το επόμενο διάστημα σε μια απέραντη πολιτική αρένα, ενώ όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία προκήρυξης των επόμενων βουλευτικών εκλογών, τόσο θα πολώνεται το κλίμα και θα εκτραχύνεται το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου

Οσο περνά ο καιρός και αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις στελεχών της κυβέρνησης (είτε αυτά είναι κοινοβουλευτικά είτε όχι), που εκμεταλλεύονται τα προνόμια της εξουσίας και απολαμβάνουν μια άνετη ζωή, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεινοπαθεί από τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, τόσο εξασθενεί το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας, τόσα πολλά στελέχη ενός κόμματος που κυβερνά για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν εντοπίστηκαν να προκαλούν τους πολίτες με τις επιλογές τους ως προς την αξιοποίηση των προνομιών της εξουσίας. Όπως συνέβη με τα ζευγάρια των κυβερνητικών στελεχών, όπου το ένα έχει τεράστια περιουσία και παρ’ όλα αυτά λάμβανε επίδομα ενοικίου, και το άλλο ζευγάρι ενώ αμείβεται τον μήνα με όσα αμείβεται ολόκληρο τον χρόνο ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με οικογένεια, επίσης επωφελούνταν της συγκεκριμένης κατάπτυστης νομοθετικής διάταξης, που πέρασε από τη Βουλή παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 2015.

Οι δε αποκαλύψεις για τη νύφη του πρωθυπουργού, που ενώ κατέχει μια άριστα αμειβόμενη θέση στο δημόσιο, τοποθετήθηκε ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την πεποίθηση ότι ούτε το παρόν κυβερνητικό σχήμα διαφέρει από τα προηγούμενα, τα οποία φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό κατάντημα της χώρας και των πολιτών.

Προς το παρόν, η μεγάλη διαφορά των νυν κυβερνώντων από τους προκατόχους τους είναι ότι δεν έχουν κατηγορηθεί (προς το παρόν τουλάχιστον), για υποθέσεις διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά ωστόσο στα περί «νομιμότητας και ηθικής» οι διαφορές της παρούσας συγκυβέρνησης από τις προηγούμενες είναι εξαιρετικά μικρές και οι ομοιότητες ανησυχητικά μεγάλες, αν μάλιστα αναλογιστούμε το σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα που οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας.

Και ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, καθώς όλο και περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος δείχνουν ανήμποροι να αντισταθούν στα προνόμια της εξουσίας, έστω και αν αυτά προκαλούν το κοινό αίσθημα, η προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου για το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό», και κατά συνέπεια δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ξανά την εξουσία, λαμβάνει διαστάσεις επικοινωνιακής χιονοστιβάδας, με απώτερο σκοπό την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος και το κλείσιμο της «ψαλίδας» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αισθητή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει τάση για μια ενδεχόμενη ανατροπή των σημερινών δεδομένων, ως προς τις εκτιμήσεις των πολιτών για το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, στην περίπτωση που προκηρύσσονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

Κατά συνέπεια, πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω όξυνση του πολιτικού σκηνικού και ακόμη περισσότερη ένταση στις αναφορές της κυβέρνησης κατά των προκατόχων της, όσο μάλιστα θα εξελίσσονται οι διαδικασίες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Novartis. Η χώρα θα επιχειρηθεί να μετατραπεί το επόμενο διάστημα σε μια απέραντη πολιτική αρένα, ενώ όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία προκήρυξης των επόμενων βουλευτικών εκλογών, τόσο θα πολώνεται το κλίμα και θα εκτραχύνεται το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.

Αυτό το σκηνικό φαντάζει ιδανικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που στον τομέα της επικοινωνίας και της δημιουργίας εντυπώσεων παίρνει άριστα. Μακάρι να είχε ανάλογες επιδόσεις και στον τομέα της διακυβέρνησης της χώρας, έτσι ώστε να βγουν οι Έλληνες από την κρίση με ψηλά το κεφάλι και όχι να λαμβάνουν προνοιακα βοηθήματα, χωρίς να υπάρχει προοπτική για το μέλλον τους. Μακάρι επίσης τα κυβερνητικά στελέχη να διέψευδαν όσους θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών αργά ή γρήγορα θα υποκύψει στα «θέλγητρα» της εξουσίας και θα προκαλέσει την κοινωνία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τη συνταγή της τεχνητής όξυνσης και της αντιπαράθεσης για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία, χαλάνε οι συνεχείς αποκαλύψεις για την πληθώρα των κυβερνητικών στελεχών που παρασύρονται από τα προνόμια των χαρτοφυλακίων τους και εξασθενούν καθημερινά το μέχρι πρότινος ακλόνητο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Αυτό το πλεονέκτημα είναι ικανοί οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να το εξανεμίσουν πολύ πριν την εξάντληση του πολιτικού τους χρόνου στη διακυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα όταν στηθούν κάλπες να ξεκινήσουν από την ίδια «ηθική αφετηρία» με τον μεγάλο τους αντίπαλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου