Περιττό πολιτικό μασάζ

περιττό-πολιτικό-μασάζ-162626

Και μόνο η εξαιρετικά πιθανή προοπτική να παραταθεί η θητεία της παρούσας συγκυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018, επιβάλλει στους 153 να στηρίξουν, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες επιφυλάξεις

Η νέα εβδομάδα ξεκινά με μια πολύ δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή για την κυβέρνηση. Το πολυνομοσχέδιο των 1.200 σελίδων με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έρχεται στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, με τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων να καλούνται να στηρίξουν με την ψήφο τους κι άλλα σκληρά μέτρα, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο, ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και οι περικοπές των τριτεκνικών και πολυτεκνικων επιδομάτων. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε το απαιτούμενο πολιτικό «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές, που αύριο θα πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους και να πουν «ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτή τη φορά βέβαια τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δύσκολα όσο στις αντίστοιχες ψηφοφορίες που προηγήθηκαν, και όπου οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τα πάντα υπό τον φόβο απώλειας της εξουσίας. Σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν και τον Μάιο του 2016 και το 2017. Με τις δικές τους ψήφους πέρασε το ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στο αφορολόγητο, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι μειώσεις στις συντάξεις βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού τους. Το νέο ασφαλιστικό ήδη εφαρμόζεται, ενώ από το 2019 τα υπόλοιπα μέτρα θα τεθούν σε πλήρη ισχύ και θα χειροτερέψουν κι άλλο την καθημερινότητά μας.

Μαζί με τα μέτρα που θα ψηφιστούν αύριο, θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς από τη μια μεριά θα νομοθετηθεί η αυστηροποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, και από την άλλη η φοροδοτική μας ικανότητα θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο όταν θα συρρικνωθούν κι άλλο οι μισθοί (λόγω μείωσης του αφορολόγητου) και οι συντάξεις (λόγω του επανυπολογισμού τους και της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ).

Η καταιγίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έρχεται το 2018 θα συμπαρασύρει και τους οφειλέτες του δημοσίου που χρωστούν ποσά ακόμη και 500 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα στιγματιστούν πολιτικά, καθώς θα στηρίξουν την πρώτη, μετά τη δικτατορία, νομοθετική ρύθμιση για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και θα θέσουν απέναντί τους τα συνδικάτα και τα τμήματα της εργατικής τάξης που έχουν συνείδηση και εξακολουθούν να αντιδρούν όταν επιχειρείται ο στραγγαλισμός και των τελευταίων δικαιωμάτων τους.

Σε ό,τι αφορά στις περικοπές των επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων, για μια μεγάλη τουλάχιστον μερίδα δικαιούχων, οι οποίοι δεν θα πληρούν στο εξής τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, οι πανελλαδικές ομοσπονδίες των συμπολιτών μας που αποφασίζουν να κάνουν πολλά παιδιά μήπως και αναστραφεί η εφιαλτική εικόνα του δημογραφικού προβλήματος, γνωρίζουν τι τους περιμένει, όσο και αν προπαγανδίζει η κυβέρνηση ότι δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα.

Τις προηγούμενες ημέρες καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από συγκεκριμένους υπουργούς έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών, με σκοπό να μην υπάρξουν απρόοπτα στην αυριανή ψηφοφορία. Οι έχοντες τον ρόλο του «μασέρ» ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους καθώς έχουν επιστρατευθεί σε πολύ πιο δύσκολες, από τη συγκεκριμένη, πολιτικές συγκυρίες. Πάντα απέφερε καρπούς η προσπάθειά τους να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους για την αναγκαιότητα έγκρισης του συνόλου των προαπαιτούμενων, τα οποία εντάχθηκαν σε πολυνομοσχέδια, που ελάχιστοι βουλευτές διάβασαν προτού τα ψηφίσουν.

Ήταν άραγε τόσο πειστικά τα επιχειρήματα των «υπουργών – μασέρ», η μήπως η γοητεία της εξουσίας έκανε τους κυβερνητικούς βουλευτές να διαγράφουν τις «κόκκινες» γραμμές τους με χαρακτηριστική ευκολία και να σηκώνουν το χέρι στις ψηφοφορίες της ολομέλειας; H απάντηση σε αυτό το ερώτημα νομίζουμε ότι προκύπτει αβίαστα. Ας μην περιμένουμε λοιπόν «εκπλήξεις» στην αυριανή ψηφοφορία. Και μόνο η εξαιρετικά πιθανή προοπτική να παραταθεί η θητεία της παρούσας συγκυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018, επιβάλλει στους 153 να στηρίξουν χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες επιφυλάξεις και το νέο πακέτο των μέτρων που απαιτούν να εγκριθεί από τη Βουλή οι δανειστές, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου από το 3ο μνημόνιο, το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου