Ευκαιρία για διάλογο και εξεύρεση λύσεων

ευκαιρία-για-διάλογο-και-εξεύρεση-λύσ-163480

Για πρώτη φορά οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις προτάσεις τους για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης

Το γεγονός και μόνο ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει στραμμένη την προσοχή του στο κοινό Σχολικό Συμβούλιο μαθητών και πολιτειακών θεσμών, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία είναι πρωτοποριακή σε επίπεδο χώρας. Για πρώτη φορά οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις προτάσεις τους για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης, στους εκπροσώπους θεσμών οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Αρκεί και οι δύο πλευρές να προσέλθουν στον διάλογο με καλή διάθεση. Και οι μαθητές δηλαδή να παρουσιάσουν καλοπροαίρετα και με τεκμηριωμένο τρόπο τις σκέψεις τους και οι βουλευτές με τους δημάρχους και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας να ακούσουν με προσοχή τη νέα γενιά, και το πιο σημαντικό, να μεταφέρουν τους προβληματισμούς των μαθητών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, μήπως και αλλάξει προς το καλύτερο ο πολύπαθος τομέας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται την επόμενη Παρασκευή, και στη μια και στην άλλη πλευρά, είναι μοναδική. Με εξαίρεση τις τελετές αγιασμών, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές δεν έχουν κάποια άλλη ευκαιρία να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με το πολιτικό προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πολιτικούς που εκφωνούν στους αγιασμούς ομιλίες με εθιμοτυπικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα.

Αυτή τη φορά δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος, μέσα από τον οποίο όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Και οι μαθητές που θα εκθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, και οι πολιτικοί που μπορούν να προσεγγίσουν το πρόβλημα από πρώτο χέρι.

Το κοινό Σχολικό Συμβούλιο της επόμενης Παρασκευής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, είτε μεταξύ των στελεχών του πολιτικού προσωπικού που έχουν κληθεί, είτε μεταξύ των εκπροσώπων των μαθητικών συμβουλίων και των πολιτειακών θεσμών. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που οργάνωσε με μεγάλη προσπάθεια τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ποντάρει πολλά στην επιτυχία της, καθώς αν αυτό συμβεί τότε το Υπουργείο Παιδείας θα θεσμοθετήσει πανελλαδικά τη σύγκληση κοινών σχολικών συμβουλίων.

Στον Βόλο θα είναι λοιπόν στραμμένα όλα τα βλέμματα της εκπαιδευτικής κοινότητας την επόμενη εβδομάδα, και ευχή όλων είναι να πετύχει τους στόχους του το σχολικό συμβούλιο, και το πιο σημαντικό να μην είναι πλούσιο το απουσιολόγιο του, σε ό,τι αφορά στους προσκεκλημένους βουλευτές, δημάρχους κ.λπ. Άλλωστε, η επιλογή των διοργανωτών να μην προσκαλέσουν τον τοπικό βουλευτή της Χρυσής Αυγής, στερεί από τα στελέχη του πολιτικού προσωπικού της Μαγνησίας ένα σημαντικό επιχείρημα για ενδεχόμενες απουσίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου