ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές

γιατί-δεν-πρέπει-να-γίνουν-πρόωρες-εκλ-170948

Μια σειρά από παράγοντες πολιτικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς, θα επηρεάσουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Όσο προσπαθεί ο πρωθυπουργός να διαψεύσει τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, τόσο φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μια σειρά από παράγοντες πολιτικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς, θα επηρεάσουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ή αν θα καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία της. Πάντως μέχρι το καλοκαίρι που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και της ονομασίας των Σκοπίων, δεν υπάρχει περίπτωση να στηθούν κάλπες.

Όσο και αν προσπαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επισπεύσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, δεν πρόκειται να καταφέρει τον στόχο της. Εξάλλου, και οι ίδιοι οι πολίτες μέσω των απαντήσεων που δίνουν σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη δημιουργία κλίματος πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, σαν αυτό που καλλιεργήθηκε την περίοδο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Η χώρα μας είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του πολυπόθητου στόχου για έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με το θέμα της διευθέτησης του χρέους, για το οποίο οι εταίροι έχουν δεσμευτεί ότι θα ρυθμιστεί με τρόπο βιώσιμο για την ελληνική οικονομία, αναγκάζει την πλειοψηφία της κοινωνίας να σκεφτεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι προτιμότερο να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για μικροκομματικούς και όχι μόνο λόγους, μιμούνται επί της ουσίας τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση έκανε τα πάντα για να αναρριχηθεί στην εξουσία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα. Τώρα λοιπόν που είμαστε κοντά, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, στο να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να μπούμε σε νέες περιπέτειες.

Αυτά βέβαια θα ισχύσουν εφόσον η συγκυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπιών. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αλλά και τα όσα προκύπτουν από τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» και υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και βουλευτών του κόμματος, δεν δημιουργούν αισιοδοξία ότι τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν θα συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδέκτη πρόταση, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το παρόν κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένη μάλιστα και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει θέμα δεδηλωμένης.

Όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Γιατί μετά έχουμε μπροστά μας την ημερομηνία-ορόσημο της 20ης Αυγούστου, όταν δηλαδή ολοκληρώνεται (χρονικά) το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα επιστρέφει -τυπικά τουλάχιστον- στην κανονικότητα. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά αυτή την ημερομηνία, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο των δανειστών.

Άραγε, θα τηρήσει τα όσα έχει πει για εξάντληση της θητείας της κυβέρνησής του εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για τερματισμό των μνημονίων, ή θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένο ότι από το 2019 έρχονται μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, όπως επίσης και στους μισθούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, εφόσον μειώνεται κατακόρυφα το αφορολόγητο; Θα παραμείνει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το διάστημα που οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι θα δουν να «κουτσουρεύονται» σε μεγάλο βαθμό τα μηνιαία τους εισοδήματα, ή θα δραπετεύσει αφήνοντας τον επόμενο να υποστεί τις συνέπειες της δίκαιης αγανάκτησης των πολιτών;

Ο Έλληνας μπορεί να ξεχάσει ή να συγχωρήσει πολλά πράγματα. Ωστόσο, όταν του μειώσεις τον μισθό ή τη σύνταξη δεν υπάρχει περίπτωση να μην το λάβει υπόψη, πολύ δε περισσότερο όταν πλησιάζουν εκλογές. Υπό αυτή λοιπόν την έννοια, μάλλον δεν συμφέρει ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μέρος της έντονης δυσαρέσκειας του κόσμου θα το εισπράξει και η ίδια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επίτευξη του στόχου της, να εξασφαλίσει δηλαδή την πολυπόθητη αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου