Δυσοίωνες προβλέψεις

δυσοίωνες-προβλέψεις-175463

Η μικρή αύξηση που εκτιμάται ότι καταγράφηκε στην αγορά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν πρέπει να μας ξεγελά.

Ιδιαίτερα μικρό καλάθι κρατούν και για το 2018 οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η οποία βλέπει τη νέα χρονιά ανάπτυξη πάνω από 2,5%, μείωση της ανεργίας και τόνωση της κατανάλωσης. Και το 2017 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο ως προς τους οικονομικούς δείκτες της αγοράς, ενώ το 2018 ξεκινά με απαισιόδοξες προοπτικές από τη στιγμή που η ρευστότητα παραμένει μέγα ζητούμενο, η φορολογία εξακολουθεί και αυξάνει και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών καταγράφει συνεχή πτωτική τροχιά.

Η μικρή αύξηση που εκτιμάται ότι καταγράφηκε στην αγορά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν πρέπει να μας ξεγελά. Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό ή αν θα επιστρέψουμε στη συνήθη μίζερη κατάσταση που είναι και το πιο πιθανό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το κράτος, τις τράπεζες μια τους προμηθευτές τους, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους εκπροσώπους της ιδιωτικής οικονομίας. Και αυτό γιατί η μεν ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για την υπαγωγή των οφειλετών στη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ και η πρόσφατη απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων επίσης δεν ικανοποιεί τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Μάλιστα ο πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας Τρύφωνας Πλαστάρας, εκτιμά ότι οι αστοχίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού οδήγησαν την κυβέρνηση στη νομοθέτηση του μέτρου των 120 δόσεων, όπου όμως οι προϋποθέσεις ένταξης είναι το ίδιο αυστηρές. Για παράδειγμα, πόσες επιχειρήσεις, με εξαίρεση αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα ή στον τομέα της εστίασης, έχουν επιτύχει κερδοφορία σε μία από τις τελευταίες τρεις οικονομικές χρήσεις, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτες τους να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε έως και 120 δόσεις; Επίσης, αυτοί ο επαγγελματίες πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στη ρύθμιση όταν βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση ο παράγοντας της ρευστότητας, και όταν οι προϋποθέσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον, συνολικά, κάθε άλλο παρά εκπληρώνονται.

Για να συμπληρωθεί το πάζλ της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας στον νευραλγικό κλάδο της ιδιωτικής οικονομίας, έρχονται οι δυσβάστακτοι φόροι που αφαιρούν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές έως και το 65% των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει ότι μεμψιμοιρούν και αποδομούν με την κριτική και τις αμφιβολίες τους το αφήγημα της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου