Ερμη πόλη…

ερμη-πόλη-226362

Το κλίμα έντασης που υπάρχει στην πόλη τις τελευταίες ημέρες, τροφοδοτείται και κλιμακώνεται για ουσιαστικούς αλλά και επουσιώδεις λόγους

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Κυριακή στις εξέδρες του Πανθεσσαλικού, χθες το πρωί και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια κατά μήκος της οδού Καραμπατζάκη. Το κλίμα έντασης που υπάρχει στην πόλη τις τελευταίες ημέρες, τροφοδοτείται και κλιμακώνεται για ουσιαστικούς αλλά και επουσιώδεις λόγους. Η εικόνα του Βόλου πληγώνεται και οι υπεύθυνοι αυτής της κατρακύλας αλληλοκατηγορούνται χωρίς να αντιλαμβάνονται το κακό που προκαλούν στον τόπο τους. Στο γραφείο του εισαγγελέα ο συνωστισμός που παρατηρείται καθημερινά δεν έχει προηγούμενο και οι νουθεσίες του εισαγγελικού λειτουργού, το αντίστοιχο περσινό διάστημα όταν βρέθηκαν ενώπιών του δημοσιογράφοι και αιρετοί, να πέσουν οι τόνοι και να προταχθεί το καλό του Βόλου, έσβησαν υπό τον εκκωφαντικό θόρυβο των πρόσφατων διαπληκτισμών και ύβρεων.

Οι εντυπώσεις που δημιουργεί αυτός ο θόρυβος σκιάζουν κάθε άλλο γεγονός. Ακόμη και η κορυφαία ετήσια διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, η ψήφιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, μπήκε σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι κραυγές και οι αποχωρήσεις απέσπασαν την προσοχή των ΜΜΕ. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα η πόλη οπισθοχωρεί έναντι των υπολοίπων δήμων της χώρας, όπου ωστόσο έχει επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών. Εδώ οι δύο πλευρές παραμένουν στα χαρακώματα και διαρκώς προκύπτουν λόγοι και αφορμές ώστε να διευρύνεται το μέτωπο της σύγκρουσης.

Η περίπτωση της Καραμπατζάκη αποτελεί το νέο πεδίο αντιπαράθεσης, αφού προηγήθηκαν το θέμα της άρδευσης, το πάρκο στα Αστέρια της Αγριάς, η καύση ανακυκλώσιμων σκουπιδιών και η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ. Σε όλα αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, οι συγκρούσεις κυριάρχησαν και οι ογκώδεις δικογραφίες που σχηματίστηκαν ήδη απασχολούν το τοπικό Πρωτοδικείο.

Στην τελική ευθεία για την έναρξη των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που φιλοδοξούν να καταστήσουν ξανά τον Βόλο πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, καλλιεργείται ένα πολεμικό κλίμα με φόντο το πράσινο της οδού Καραμπατζάκη. Η παρέμβαση της δικαιοσύνης φαίνεται να εκτονώνει την ένταση και να απομακρύνει, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο συγκρούσεων. Ωστόσο, η δεδομένη απόφαση της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει τον επίμαχο σχεδιασμό, παρά τις αντιδράσεις, διατηρεί τους φόβους για τα χειρότερα που χθες αποφεύχθηκαν την ύστατη ώρα.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν υπάρχουν αντιδράσεις σε έναν σχεδιασμό, δυο τινά μπορούν να προκύψουν: είτε να υποχωρήσει η πλευρά που δρομολογεί τις αλλαγές, είτε να καταλήξουν στα κρατητήρια ή ακόμη και στο νοσοκομείο αυτοί που έχουν αποφασίσει να εμποδίσουν έργα, όπως η διάνοιξη της οδού Καραμπατζάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου