Η ψευδαίσθηση του κοινωνικού μερίσματος

η-ψευδαίσθηση-του-κοινωνικού-μερίσμα-229454

Κάποια στιγμή ο προϋπολογισμός θα σταματήσει να καταγράφει πλεονάσματα, και μοιραία θα σταματήσει η κυβέρνηση να μοιράζει φιλοδωρήματα στους πολίτες

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες θα λάβει πριν τα φετινά Χριστούγεννα το κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Πιεσμένος από τις εξελίξεις με τον συγκυβερνήτη του, και μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών του πρώτου γύρου για την ανάδειξη ηγέτη στον πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε βατά επικοινωνιακά μονοπάτια. Έτσι λοιπόν έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό που τους αναλογεί, ενώ όσο και αν κριτικάρεται και αμφισβητείται από την αντιπολίτευση αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα δώσει σημαντική ανάσα σε μεμονωμένα άτομα και οικογένειες με ή χωρίς παιδιά που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Όταν όμως ξοδευτεί το κοινωνικό μέρισμα, και αυτό είναι κάτι που θα γίνει πολύ γρήγορα, με δεδομένες τις ανάγκες των σχεδόν χρεοκοπημένων ελληνικών νοικοκυριών, η πραγματικότητα που μας περιμένει θα είναι εξίσου σκληρή με αυτή που βιώνουμε εν αναμονή του κοινωνικού μερίσματος.

Η άγρια φορολόγηση και η ακρίβεια στην αγορά, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων θα συνεχίσουν να μας ξεζουμίζουν, με σκοπό να δημιουργηθεί και του χρόνου ένα αντίστοιχο πλεόνασμα που ενδεχομένως θα μοιραστεί σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Κατά συνεπεία, οι φετινοί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ας μην ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό. Για να συγκεντρωθεί το ποσό που θα τους διανεμηθεί σε λίγες ημέρες, χρειάστηκε να επιβληθούν εξοντωτικοί φόροι, οι οποίοι οδήγησαν στα όρια των αντοχών τους πολλούς συμπολίτες μας. Αρκετοί από αυτούς είναι μεταξύ των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος. Άλλοι πάλι όχι λόγω περιουσιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίσης, χιλιάδες δικαιούχοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι από τη νέα χρόνια με τις σκληρές αποφάσεις κυβέρνησης και θεσμών στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Τα περιθώρια έχουν στενέψει ανησυχητικά για το τραπεζικό σύστημα και οι πιέσεις των δανειστών για ταχεία υλοποίηση του προγράμματος πλειστηριασμών θα οδηγήσουν σε δραματικές καταστάσεις. Από τη μια δηλαδή η κυβέρνηση θα μοιράσει κοινωνικό μέρισμα σε όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, και από την άλλη θα θέσει σε ισχύ ένα πρόγραμμα πλειστηριασμών που ενδέχεται να πετάξει στον δρόμο αρκετούς από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος!

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι δεν υπάρχει κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων που έχουν εκπλήξει ακόμη και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Δηλαδή, κάθε Νοέμβριο να καταγράφεται ένα εντυπωσιακό ποσό που προκύπτει από τη υπερφορολόγηση και στη συνέχεια να διανέμεται σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Τον επόμενο χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο ακριβώς σενάριο, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες ότι με τη μεθοδολογία των επιδομάτων δεν έρχεται η ανάπτυξη και ο κόσμος δεν πρόκειται να δει να βελτιώνεται η καθημερινότητα του, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων που διανέμεται το κοινωνικό μέρισμα, αλλά μόνιμα και ουσιαστικά.

Κάποια στιγμή ο προϋπολογισμός θα σταματήσει να καταγράφει πλεονάσματα, και μοιραία θα σταματήσει η κυβέρνηση να μοιράζει φιλοδωρήματα στους πολίτες. Τότε πρέπει να υπάρχει ένα αναπτυξιακό υπόβαθρο που δεν θα καθιστά απαραίτητη τη χορήγηση κοινωνικών μερισμάτων, γιατί πολύ απλά οι δικαιούχοι τους θα έχουν δουλειά από την οποία θα ζουν αξιοπρεπώς και δεν θα έχουν ανάγκη την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φόροι που θα τους επιβάλλονται θα είναι δίκαιοι και αναλογικοί. Οι συντάξεις δεν θα πετσοκόβονται με απάνθρωπο τρόπο και οι πολίτες δεν θα χάνουν τα σπίτια τους για δάνεια που αδυνατούν να αποπληρώσουν επειδή τους έκοψαν το μισθό ή επειδή έμειναν άνεργοι. Για να φτάσει όμως η οικονομία σε αυτό το επίπεδο, να μην εξαρτάται δηλαδή η κοινωνία από τα επιδόματα, αλλά να βασίζεται σε υγιείς όρους ανάπτυξης, χρειάζεται να αντιληφθούν οι κυβερνώντες, τόσο οι νυν όσο και αυτοί που ακολουθούν, ότι καμία χώρα δεν πρόκοψε με φιλοδωρήματα και δανεικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου