Αμεση έγκριση της χρηματοδότησης

αμεση-έγκριση-της-χρηματοδότησης-232347

Αν δεν υποβληθεί η προγραμματική σύμβαση, δεν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της μελέτης, διαμηνύεται από την πλευρά της Περιφέρειας

Ευχάριστα και δυσάρεστα νέα υπάρχουν για την περίφημη επιδημιολογική μελέτη που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Τα ευχάριστα αφορούν στην έναρξη υλοποίησης της από επιστήμονες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα δυσάρεστα σχετίζονται με την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από πλευράς του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της μελέτης με το ποσό των 32.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης. Κύκλοι προσκείμενοι στην Περιφέρεια αποδίδουν αυτή την καθυστέρηση στη μη υποβολή από πλευράς Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος, του Νοσοκομείου Βόλου και της Περιφέρειας, που είναι τα συμβαλλόμενα μέρη ως προς τη διενέργεια της επιδημιολογικής μελέτης.

Αν δεν υποβληθεί η προγραμματική σύμβαση, δεν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της μελέτης, διαμηνύεται από την πλευρά της Περιφέρειας. Αν δεν αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση της χρηματοδότησης, η δουλειά που έχει αρχίσει να υλοποιείται και αφορά στη συγκέντρωση και την επεξεργασία στοιχείων από επιστήμονες και φοιτητές, θα πάει χαμένη, και θα τιναχθεί στον αέρα ένας σχεδιασμός που μπορεί να αποτελέσει βασικό επιστημονικό εργαλείο στα χέρια της τοπικής κοινωνίας που ταλαιπωρείται από ζητήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και καταγράφει αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από μορφές καρκίνου, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που κορυφώνεται στην πόλη η συζήτηση για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν στη δημόσια υγεία από την παραγωγή και καύση υλικών όπως το SRF και το RDF, και ενώ το πρόβλημα της αιθαλομίχλης επέστρεψε μόλις έπεσε η θερμοκρασία και άναψαν τα τζάκια, οι Βολιώτες εξακολουθούν και παραμένουν στο σκοτάδι ως προς τις αιτίες που συντελούν στα περιστατικά θανάτων από καρκίνο αλλά και από νόσους που πιθανόν σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Αν είχε ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη και υπήρχε μια τεκμηριωμένη καταγραφή επιστημονικών στοιχείων, τα οποία ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει, η πόλη θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί υπό διαφορετικό πρίσμα καταστάσεις όπως αυτή με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών και στη συνέχεια τη διοχέτευση τους στη βαριά βιομηχανία ως καύσιμη ύλη.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη να ξεπεραστούν οι όποιες εμπλοκές έχουν προκύψει ως προς τη χρηματοδότηση της επιδημιολογικής μελέτης (άλλωστε οι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για το ποιος ευθύνεται για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση) και να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, έτσι ώστε οι επιστήμονες που ήδη καταγράφουν τα στοιχεία να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου