Χάνουμε την ουσία

χάνουμε-την-ουσία-233764

Η πόλη μας δεν διαθέτει ακόμα ούτε την ωριμότητα ούτε τη διάθεση να συζητήσει ήρεμα και πολιτισμένα σημαντικά ζητήματα

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και τα όσα ακολούθησαν με τις μηνύσεις και τις συλλήψεις μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, αποδεικνύουν ότι η πόλη μας δεν διαθέτει ακόμα ούτε την ωριμότητα ούτε τη διάθεση να συζητήσει ήρεμα και πολιτισμένα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η δημοτική αρχή εμμένει στην πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν επιτρέπει αυτός να παρακαμφθεί.

Από την άλλη μεριά, οι πολίτες και οι συλλογικότητες που διαφωνούν με συγκεκριμένους σχεδιασμούς, εμφανίζονται αιφνιδιαστικά σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητούν τον λόγο με άκομψο τρόπο, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του σώματος να εφαρμόσει τον κανονισμό.

Όλο αυτό το σκηνικό στρέφει, ωστόσο, το ενδιαφέρον και την προσοχή της τοπικής κοινωνίας από το ουσιώδες. Και αυτό δεν είναι άλλο από την προστασία της δημόσιας υγείας, μέσα από αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας αναφορικά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν με σαφήνεια και υπευθυνότητα αν προκύπτουν ή όχι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τη λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας σκουπιδιών, τα οποία στη συνέχεια θα διοχετεύονται στη βιομηχανία ως καύσιμη υλη.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει νομοθετήσει ένα πλαίσιο για τη δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, δίχως η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει κανέναν απολύτως λόγο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Απλώς καλείται να αποφασίσει αν υιοθετεί τον κεντρικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία εργοστασιακών μονάδων ή αν θα πει όχι στις σχετικές προμελέτες, χάνοντας τους εξασφαλισμένους πόρους. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει ότι η επεξεργασία των απορριμμάτων και στη συνέχεια η καύση τους από τη βιομηχανία θα γίνεται υπό συνθήκες οι οποίες θα διαφυλάττουν απόλυτα τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία 24ωρα στον Βόλο. Το μόνο που επιτυγχάνεται όμως από αυτό το κομφούζιο είναι να παραμένει η κοινωνία σε σύγχυση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου