Λίγο πριν η αγωνιά γίνει αγανάκτηση…

λίγο-πριν-η-αγωνιά-γίνει-αγανάκτηση-235060

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αγροτικός τομέας δεν μπορεί να ελπίζει σε πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, οδηγώντας τον πρωτογενή τομέα στο σημερινό αδιέξοδο

Το πιο ηχηρό καμπανάκι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, μετά από οκτώ χρόνια ανηλεούς οικονομικής ύφεσης, έκρουσε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, σε μια ακόμη προσπάθεια αφύπνισης της πολιτείας. Οι αντίστοιχες προσπάθειές του να ξυπνήσει από τον λήθαργο τούς κυβερνώντες έτσι ώστε να αντιληφτούν ότι ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκονται λίγο πριν το χείλος της καταστροφής δεν απέδωσαν καρπούς. Και αυτό γιατί τα κυβερνητικά στελέχη δεν ακούνε τους εκπροσώπους των αγροτών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα εκρηκτικά προβλήματα του κλάδου. «Μας καλούν σε συσκέψεις και συνέδρια και αντί να αφουγκραστούν την αγωνία μας, εκφωνούν λογύδρια κενά περιεχομένου», σημείωνε χθες αγανακτισμένος ο Νικήτας Πρίντζος.

Ο ίδιος και η συνεταιριστική οργάνωση που διοικεί με υποδειγματικό τρόπο γίνονται καθημερινά αποδέκτες των φόβων και των αδιεξόδων του αγροτικού κόσμου. Η άγρια φορολογία, η μείωση της παραγωγής και η έλλειψη υποδομών έτσι ώστε τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην αγροτική και όχι μόνο οικονομία, κρατούν δέσμιους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Παράλληλα, η έλλειψη ενός συνολικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του, μέσα από τη στήριξη των υγιών προσπαθειών είτε του συνεταιριστικού κινήματος, είτε των μεμονωμένων αγροτών έτσι ώστε να αναστραφεί η σημερινή φθίνουσα πορεία κρατά δέσμιες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν ώστε να κρατήσουν όρθια την αγροτική οικονομία. Όχι με επιδοτήσεις και θαλασσοδάνεια, αλλά με δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιοτική παραγωγή προϊόντων.

Ποιος όμως να ακούσει τις κραυγές αγωνίας των εκπροσώπων των αγροτών; Οι ιδεοληπτικοί υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης ή μήπως οι προκάτοχοι τους που είχαν μάθει να ξεγελούν τον αγροτικό κόσμο υποσχόμενοι τον ουρανό με τα άστρα μόνο και μόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο του;

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αγροτικός τομέας δεν μπορεί να ελπίζει σε πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, οδηγώντας τον πρωτογενή τομέα στο σημερινό αδιέξοδο. Όσοι αποδέχονται ότι πάνω στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας μπορεί να στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια οικονομικής ανάτασης τη χώρας, οφείλουν να βγουν μπροστά και να αφουγκραστούν την αγωνία των γεωργών και των κτηνοτροφών, υλοποιώντας τις προτάσεις των αγροτών. Διαφορετικά αυτή η αγωνία γρήγορα θα γίνει οργή και αγανάκτηση, όπως πολύ σωστά προέβλεψε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου