Το «ξήλωμα» της κοινωνικής πολιτικής

το-ξήλωμα-της-κοινωνικής-πολιτικής-300935

Η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, ήταν και θα παραμείνει ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αν θέλουν να έχουν ουσία αυτά που εξαγγέλλουν, ας φροντίσουν για τη διατήρηση και αύξηση των κοινωνικών παροχών

Πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδία πρατηριούχων πρότεινε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να το προμηθευτούν τον φετινό χειμώνα κατά 30% φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα επισήμαιναν ότι αν το αρμόδιο υπουργείο κάνει αποδεκτή αυτή την πρόταση, τότε και οι πολίτες θα επωφεληθούν και το δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα καλυφθούν και οι απώλειες των καταναλωτών από τη σχεδιαζόμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η πολιτεία όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά προχώρα τώρα ακάθεκτη στην περικοπή του συγκεκριμένου επιδόματος (όπως και στην περικοπή μιας σειράς άλλων κοινωνικών επιδομάτων), τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο των τροϊκανών.

Η συγκυβέρνηση αντί να αναζητήσει τρόπους να μειωθούν οι δαπάνες, όπως για παράδειγμα να προσλάβει μικρότερο αριθμό μετακλητών, επέλεξε τον εύκολο δρόμο της περικοπής κοινωνικών επιδομάτων, που προσφέρουν σημαντική οικονομική ανάσα σε οικογένειες με αδιέξοδα. Αν για παράδειγμα μειωθεί κατά το ήμισυ το επίδομα θέρμανσης, οι δικαιούχοι θα αναγκαστούν να αγοράσουν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου. Μοιραία θα στραφούν σε άλλα μέσα για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Ποιος νοιάζεται όμως για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ή για αυτούς που περιμένουν το επίδομα τεκνών (που επίσης θα πετσοκοπεί) μόνο και μόνο για να περισταλούν οι δαπάνες και να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουν θέσει οι δανειστές. Περικοπές που δεν είχαν τολμήσει να κάνουν οι λεγόμενες κεντροδεξιές κυβερνήσεις, γίνονται ελαφρά τη καρδία από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Ένα ένα τα εναπομείναντα κοινωνικά επιδόματα καταργούνται, τη στιγμή που ο κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται και πληθύνεται. Οι προσλήψεις ημετέρων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ καταρρέει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο που θα υποστεί τις συνέπειες της κατάργησης των κοινωνικών επιδομάτων μόνο και μόνο για να μην περισταλούν δαπάνες που τροφοδοτούν όλο και πιο πολύ τον καλοπληρωμένο συρφετό των «ημετέρων». Η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, ήταν και θα παραμείνει ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αν θέλουν να έχουν ουσία αυτά που εξαγγέλλουν, ας φροντίσουν για τη διατήρηση και αύξηση των κοινωνικών παροχών. Όχι να ξηλώνουν καθημερινά το πουλόβερ του δικού τους αφηγήματος. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να φαίνεται πλέον σε όλο της το μεγαλείο, η ιδεολογική και πολιτική τους γύμνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου