Νεποτισμός και φαυλοκρατία

νεποτισμός-και-φαυλοκρατία-302230

Το καθεστώς των μετακλητών συνεργατών των υπουργών και των βουλευτών που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους προηγούμενους, έχει περάσει πλέον σε μια εντελώς διαφορετική διάσταση

Το συμβάν με τη στενή συνεργάτιδα του υπουργού Ναυτιλίας που χασκογελούσε ενώ συνεδρίαζε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό που καταδικάστηκε και δεν θα επαναληφθεί. Μας δείχνει τη νοοτροπία αρκετών κομματικών εκλεκτών που βολεύτηκαν σε κάποιο υπουργικό ή βουλευτικό γραφείο και απολαμβάνουν τους παχυλούς τους μισθούς, ενώ η κοινωνία «ματώνει» από τα μνημόνια. Η συγκεκριμένη κυρία, που είναι συγγενής του κ. Κουρουμπλή, αποτελεί ένα από τα πολλά πρόσωπα τα στενού συγγενικού περιβάλλοντος του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που όταν υπουργοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διόρισε σχεδόν το μισό του σόι.

Δίχως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, συνεργάτες όπως η συγκεκριμένη, που διασκέδαζε ενώ ένα σημαντικό κοινοβουλευτικό όργανο συνεδρίαζε, έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, αφήνοντας εκτός νυμφώνος επιστήμονες με περγαμηνές, που όμως είχαν την «ατυχία» να μη γεννηθούν συγγενείς υπουργών, ή αν θέλετε την αξιοπρέπεια να επιλέξουν τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης δουλειάς μέσω των ελαχίστων ευκαιριών που παρέχονται στη χώρα μας και όχι τον δρόμο της οσφυοκαμψίας, προκειμένου να βολευτούν σε κάποιο υπουργικό ή βουλευτικό γραφείο.

Το καθεστώς των μετακλητών συνεργατών των υπουργών και των βουλευτών που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους προηγούμενους, έχει περάσει πλέον σε μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται οι κομματικοί ημέτεροι, όχι μόνο απολαμβάνουν μισθούς που δεν θα δουν ούτε στον ύπνο τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά επιδεικνύουν και μια απαράδεκτη συμπεριφορά που προσβάλει το κύρος θεσμών, τους οποίους θα έπρεπε να υπηρετούν με σεβασμό και υπευθυνότητα. Οι δε υπουργοί που βόλεψαν τους συγγενείς τους και τους εξασφάλισαν προκλητικά μισθολογικά -και όχι μόνο- προνόμια, θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα αυστηροί και να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε ανάλογες συμπεριφορές.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έξι συνολικά συγγενικά του πρόσωπα έχει διορίσει ο κ. Κουρουμπλής στο υπουργείο που διευθύνει, και που όλοι είδαν πόσο καλά λειτούργησε όταν πρόεκυψε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Σαν τον συγκεκριμένο υπουργό υπάρχουν πολλοί στο παρόν κυβερνητικό σχήμα, όπως άλλωστε υπήρχαν και σε όσα προηγήθηκαν. Ο νεποτισμός και η φαυλοκρατία που έχουν ποτίσει την εξουσία, μοιάζουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να διογκώνονται όσο περνούν τα χρόνια. Ούτε από μνημόνια επηρεάζονται, ούτε από περικοπές, ούτε από τις κοσμογονικές αλλαγές που επέφερε στην ελληνική κοινωνία η οικονομική κρίση. Αντίθετα φαίνεται να δημιουργείται μια νέα γενιά ημετέρων, που προκαλούν όχι μόνο με τις αμοιβές αλλά και με τη συμπεριφορά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου