Παντού κεραίες…

παντού-κεραίες-309789

Τώρα μάλιστα έχει αλλάξει η σχετική νομοθεσία και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας μπορούν και εγκαθιστούν τον εξοπλισμό τους στις ταράτσες των σπιτιών που επιλέγουν, άπλα και μόνο με μια αίτηση στην αρμόδια επιτροπή τηλεπικοινωνιών

Υπήρχαν εποχές που οι κάτοικοι σε γειτονιές του Βόλου, όπου οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια, έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους και σκαρφάλωναν σε μπαλκόνια και ταράτσες προκειμένου να απομακρύνουν τις συγκεκριμένες κατασκευές και να ελαχιστοποιήσουν τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τότε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που συναινούσαν (με το αζημίωτο βέβαια), στις επιλογές των εταιριών και εγκαθιστούσαν πάνω από τα κεφάλια τους συστήματα κινητής τηλεφωνίας, καμουφλάριζαν τις κεραίες μέσα σε καμινάδες και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές, κρατώντας μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα τον σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Εκείνη την περίοδο η νομοθεσία αναφορικά στην εγκατάσταση συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, εν μέσω κατοικημένων περιοχών, ήταν ιδιαίτερα περιπλοκή και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των νομαρχιών αγνοούσαν ποιος έχει την αρμοδιότητα παρέμβασης. Μάλιστα οι ίδιες οι εταιρίες φρόντιζαν να παρουσιάσουν μελέτες περί μη επικινδυνότητας των εν λόγω συστημάτων, κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Όπου εφαρμόστηκε η αυτοδικία οι γειτονιές απηλλάγησαν από τις κεραίες και οι περίοικοι ξαναβρήκαν τον ύπνο τους. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η ανησυχία παραμένει και εντάθηκε με την πάροδο των ετών, καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν προέκυψαν ξεκάθαρες επιστημονικές τοποθετήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τώρα μάλιστα έχει αλλάξει η σχετική νομοθεσία και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας μπορούν και εγκαθιστούν τον εξοπλισμό τους στις ταράτσες των σπιτιών που επιλέγουν, άπλα και μόνο με μια αίτηση στην αρμόδια επιτροπή τηλεπικοινωνιών, αναφέροντας ότι η κεραία που θέλουν να εγκαταστήσουν είναι χαμηλής όχλησης.

Αυτό έγινε πριν από λίγες ημέρες στην οδό Μαβίλη, στη συνοικία Καραγάτς, όπου οι περίοικοι διαπίστωσαν εμβρόντητοι ότι δίπλα από τις κρεβατοκάμαρες των σπιτιών τους και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και φροντιστήρια έχει εγκατασταθεί ένας περίπλοκος εξοπλισμός. «Πρόκειται για κεραία χαμηλής όχλησης», λέει η εταιρία ωστόσο οι περίοικοι που έκαναν δικές τους μετρήσεις διαπίστωσαν ότι οι ενδείξεις χτυπάνε «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όπως και η αγωνία τους για τη δημόσια υγεία. Οι ανησυχίες τους μεγαλώνουν από τη στιγμή που προκύπτει ότι κανένας τοπικός φορέας δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει αν η επίμαχη κεραία δεν επηρεάζει όντως την υγεία των κατοίκων γύρω από το σημείο λειτουργίας της. Σήμερα το απόγευμα, που γίνεται η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των περιοίκων της οδού Μαβίλη, ολόκληρη η γειτονιά θα είναι παρούσα. Παρόντες πρέπει να είναι όμως και οι άνθρωποι του Δήμου Βόλου καθώς και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο και να διασφαλίσουν ότι στο επίπεδο που τους επιτρέπει ο νόμος θα ενεργοποιηθούν, ώστε να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου