Συνεταιριστές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

συνεταιριστές-στα-πρόθυρα-νευρικής-κ-315365

Οι δεκάδες συνεταιρισμοί που καρκινοβατούν, περιμένουν από την πολιτεία να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισής τους, μήπως και ξεκαθαρίσει το τοπίο

Δεκάδες υπεύθυνοι συνεταιριστικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα βρίσκονται αυτό το διάστημα αντιμέτωποι με μια εφιαλτική διαδικασία, που απειλεί να τους καταστρέψει οικονομικά και οικογενειακά, ενώ όπως τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των μελών του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟΛ, υπάρχουν περιπτώσεις συνεταιριστών που καλούνται να επιστρέψουν εξωφρενικά ποσά, όπως στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου της ΣΑΣΟΕΕ και πρώην υπουργού Γεωργίας, Αλέξανδρου Κοντού, όπου δύο υπεύθυνοι συνεταιριστικών οργανώσεων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, καλούνται να επιστρέψουν 70 εκατομμύρια ευρώ έκαστος!

Αυτή η ψυχοφθόρα διαδικασία δεν θέτει στο στόχαστρο μόνο τους συνεταιριστές στους οποίους δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες, αλλά και ολόκληρες οργανώσεις, με εργαζόμενους και αγρότες που προσδοκούν να ανακάμψουν μέσω της τόνωσης του πρωτογενούς τομέα, όπως άλλωστε διακηρύττει η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υπουργός, όπου βρεθεί και όπου σταθεί αναφέρεται στη συμβολή της αγροτικής οικονομίας, στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά στο συνεταιριστικό κίνημα, ο κ. Αποστόλου δεν χάνει ευκαιρία να μην επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτή τη διαδικασία.

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όταν η ραχοκοκαλιά του όλου συστήματος είτε αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είτε βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης και οι υπεύθυνοι αυτών των συνεταιριστικών οργανώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδικασίες κατασχέσεων και δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων; Η ΕΒΟΛ είναι μεταξύ των ελάχιστων περιπτώσεων συνεταιριστικών οργανώσεων που μπορούν και στέκονται στα πόδια τους, συμβάλλοντας στις τοπικές οικονομίες και δημιουργώντας ελπίδες ότι η χώρα μας μπορεί να βγει από τη βαθιά οικονομική κρίση ποντάροντας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Οι δεκάδες συνεταιρισμοί που καρκινοβατούν, περιμένουν από την πολιτεία να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισής τους, μήπως και ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στα χρέη τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο αν ξεκαθαρίσει «η ήρα από το στάρι» μπορούν να προκύψουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, που έχει όλα τα εχέγγυα να ηγηθεί της προσπάθειας εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, που θα προβλέπει ταχύτατες διαδικασίες εκκαθάρισης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα. Ισχύουν οι δεσμεύσεις της ή μήπως είναι σαν αυτές για στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας, όπου μια εβδομάδα μετά το επικοινωνιακό μπαράζ των επισκέψεων του πρωθυπουργού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα την τελευταία δεκαετία ανακοινώσε ότι αποχωρεί από την Ελλάδα;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου