Η σκληρή γλώσσα των αριθμών

η-σκληρή-γλώσσα-των-αριθμών-368476

Μέχρι το τέλος του χρόνου το ιλιγγιώδες ποσό που οφείλει η ιδιωτική οικονομία στο κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή είναι το 1/3 του δημοσίου χρέους!

Με το «καλημέρα» της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος, οι προσδοκίες το Υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ διαψεύστηκαν. Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν το ποσοστό μείωσης στα προσδοκώμενα έσοδα πάνω από το 30%, όσο δηλαδή και το ποσοστό των φορολογουμένων που δεν ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους με τη εφορία για την καταβολή της πρώτης δόσης της φορολογίας εισοδήματος. Ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν κατάφερε να αποπληρώσει την πρώτη δόση στην εφορία, γεγονός που καταδεικνύει τη φοροδοτική εξάντληση των πολιτών, ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια επιβολής άγριων φορολογικών μέτρων.

Από τον επόμενο μήνα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, καθώς θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των φορολογικών μας υποχρεώσεων και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, και ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι γεμάτος φόρους και δυσβάστακτες υποχρεώσεις προς το κράτος, το οποίο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2018 προσδοκά να εισπράξει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτός ο φορολογικός Γολγοθάς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αποδεκατίζει με γοργό ρυθμό τις όποιες οικονομικές αντοχές των πολιτών, που από ένα σημείο και μετά καλούνται να επιλέξουν αν θα είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος, ή αν θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, όπως η διατροφή και η πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Οι υπόλοιπες ανάγκες των οικογενειών μετατίθενται ή ματαιώνονται, έτσι ώστε να μη μείνει απλήρωτη η εφορία.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους. Πιο σωστά, δεν ισχύει πλέον για τους περισσότερους, που χρωστάνε στο κράτος και οδηγούνται κάθε χρόνο σε μεγαλύτερο αδιέξοδο εξαιτίας των διαρκώς αυξανόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου το ιλιγγιώδες ποσό που οφείλει η ιδιωτική οικονομία στο κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή είναι το 1/3 του δημοσίου χρέους!

Οι κυβερνώντες, ωστόσο, αγνοούν -ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα εφιαλτικά νούμερα-, και φαντασιώνονται ότι «υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα που αισιοδοξούν βλέποντας την ανάπτυξη να έρχεται». Το μόνο που έρχεται για τους οφειλέτες είναι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Για αυτούς δε που διαστρεβλώνουν σκόπιμα την πραγματικότητα ευτυχώς που υπάρχει η γλώσσα των αριθμών, έτσι ώστε να καταρρίπτονται τα ανήθικα επικοινωνιακά τους αφηγήματα. Και για τους πολίτες και για τους κυβερνώντες το ταξίδι στο σκοτεινό τούνελ της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται. Το ζητούμενο είναι ωστόσο τι περιμένει τους πρώτους και τι τους δεύτερους στο τέλος αυτής της αβέβαιης διαδρομής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου