Οι βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού

οι-βασικές-προϋποθέσεις-επιτυχίας-το-370309

Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να είναι σε θέση να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις τους, μήπως και βγάλουν από τον λαιμό τους τον βρόγχο των χρεών

Η εκκίνηση της διαδικασίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα συνδράμει ώστε να ρυθμιστούν χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ της ιδιωτικής οικονομίας προς το κράτος και τις τράπεζες, συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της είδησης για την αύξηση κατά 165 εκατομμύρια ευρώ των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Από τη μια δηλαδή η πολιτεία νομοθετεί μέτρα για τη ρύθμιση των οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο και τις τράπεζες, και από την άλλη εξακολουθεί να είναι ασυνεπής ως προς τις δικές της υποχρεώσεις έναντι της αγοράς.

Η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού που τέθηκε από χθες σε ισχύ, θα συμβάλει στη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύσει την ιδιοκτησία από την επερχόμενη λαίλαπα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να είναι σε θέση να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις τους, μήπως και βγάλουν από τον λαιμό τους τον βρόγχο των χρεών, ενώ και το κράτος θα μπορέσει να εισπράξει ποσά, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα προσθέτονταν στο βουνό των ληξιπρόθεσμων χρεών των σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει ο ιδιωτικός τομέας στο δημόσιο.

Για να είναι συνεπείς οι ιδιώτες ως προς την καταβολή των δόσεων στο πλαίσιο των προβλέψεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, πρέπει να ισχύσουν όμως δύο προϋποθέσεις: η πρώτη και πιο βασική είναι να τονωθεί η αγορά με επενδύσεις και να απαλλαγεί από τους δυσβάστακτους φόρους, και η δεύτερη προϋπόθεση είναι το κράτος να εξοφλήσει τις οφειλές του προς την ιδιωτική οικονομία και όχι να κρατά τα χρήματα των δόσεων από τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις, έτσι ώστε να εμφανίζει ο προϋπολογισμός εικονικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Χωρίς ανάπτυξη και δίχως την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του δημοσίου έναντι του ιδιωτικού τομέα, ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες από όσους ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα καταφέρουν να παραμείνουν εντός της ρύθμισης, συνεχίζοντας να αποπληρώνουν τις οφειλές τους με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται από τη σχετική νομοθετική διάταξη.

Οι υπόλοιποι θα τεθούν εκτός, και πολύ σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε νέα οικονομικά αδιέξοδα. Τόσο σε ό,τι αφόρα στα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και ως προς τις διεκδικήσεις των τραπεζών, οι οποίες δεν θα διστάσουν να κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των δανείων που τους οφείλονται, πετώντας στον δρόμο τους οφειλέτες. Το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού υπάρχει ήδη, και από τον Σεπτέμβρη θα γίνει ακόμη πιο απάνθρωπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου