Λαμπροί επιστήμονες μακριά από την Ελλάδα

λαμπροί-επιστήμονες-μακριά-από-την-ελ-379273

Η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και η εκκλησία τίμησαν χθες έναν διακεκριμένο επιστήμονα που δραστηριοποιείται στην Αμερική και πρωτοπορεί σε εξειδικευμένους τομείς της ιατρικής. Ο σκοπός της σεμνής τελετής που έγινε χθες το πρωί στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ήταν αφενός να εκφράσει η τοπική σχολική κοινότητα τη βαθιά της εκτίμηση στο πρόσωπο ενός Βολιώτη που κάνει υπερήφανη την ιδιαίτερη πατρίδα του στα πέρατα της γης, και αφετέρου να αναδείξει τη σημασία ενός συγκεκριμένου προτύπου για τα μικρά παιδιά, που μπορούν μεγαλώνοντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δημήτρη Ηλιόπουλου και να διαπρέψουν επιστημονικά.

Η συγκεκριμένη τιμητική εκδήλωση έγινε σε μια περίοδο όπου κορυφώνεται το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης νέων επιστημόνων από την Ελλάδα, η οποία παραμένει βυθισμένη στην οικονομική και κοινωνική κρίση, σε χώρες όπου η επιστημονική κατάρτιση, η όρεξη για διάκριση και οι επαγγελματικές ευκαιρίες για καταξίωση όσων το αξίζουν, αποτελούν κυρίαρχες επιλογές. Παρακολουθώντας την τιμητική εκδήλωση για τον Βολιώτη επιστήμονα που πρωτοπορεί στην έρευνα κατά του καρκίνου, καθώς επίσης και τις κολακευτικές αναφορές στο πρόσωπο του από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμπεράναμε τη μεγάλη σημασία που έχει για τον τόπο μας ο περιορισμός του φαινομένου της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παραμείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να διακριθεί στο επιστημονικό πεδίο της επιλογής του ένας νέος πτυχιούχος. Ούτε στον ιδιωτικό ούτε βέβαια και στον δημόσιο τομέα παρέχονται τα κατάλληλα κίνητρα για να παραμείνει στη χώρα μας και να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του. Εδώ είτε θα εγκλωβιστεί σε μια δουλειά χωρίς προοπτικές και ευκαιρίες διάκρισης είτε θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με μια αδιέξοδη καθημερινότητα, όπου η παροχή των επιστημονικών του γνώσεων θα συνδυάζεται με τις βιοποριστικές του ανάγκες. Στο δε δημόσιο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης τομέων, όπως η έρευνα και η καινοτομία, καθώς επίσης και λόγω της απόλυτης επικράτησης της αναξιοκρατίας και της αδιαφάνειας.

Ένα «φωτισμένο» μυαλό που μπορεί να αλλάξει την πορεία κορυφαίων επιστημονικών πεδίων, αν μείνει στην Ελλάδα θα αδρανοποιηθεί από τη μιζέρια και την ανεπάρκεια ενός συστήματος που ξέρει μόνο να τροφοδοτεί ρουσφέτια και να εξυπηρετεί ημετέρους. Αν όμως επιλέξει τον δρόμο που διάλεξε ο καθηγητής Ηλιόπουλος, τότε η εξέλιξη του θα είναι τελείως διαφορετική. Τόσο για το καλό το δικό του, όσο και για το καλό της επιστήμης που υπηρετεί. Στην πατρίδα του μπορεί να έρχεται είτε για να τον τιμήσουν είτε για να κάνει διακοπές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου