Θύτες και θύματα της δημόσιας υγείας

θύτες-και-θύματα-της-δημόσιας-υγείας-394777

Οσο και αν διαμαρτύρεται και αγανακτεί ο κόσμος, το αυτί των υπευθύνων δεν πρόκειται ποτέ να ιδρώσει

Σε ένα τριώροφο καμίνι που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει μετατραπεί και το φετινό καλοκαίρι το κτήριο του πρώην ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία. Τα συνεχή παράπονα των απλών πολιτών, σε συνδυασμό με την απόλυτα δικαιολογημένη αγανάκτηση των γιατρών και των νοσηλευτών, κατέστησαν επιβεβλημένη την παρουσία μας χθες το μεσημέρι στους χώρους των ιατρείων του ΠΕΔΥ, δίπλα στο πρώην δημαρχείο Νέας Ιωνίας. Ήταν κάτι σαν μια καθιερωμένη ετήσια δημοσιογραφική αυτοψία, σε ένα προβληματικό κτήριο που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας, ωστόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτές παρέχονται κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι, ιδίως σε ημέρες όπου επικρατούν συνθήκες καύσωνα.

Θεωρούμε περιττό να περιγράψουμε ξανά κάτι που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια. Ότι δηλαδή, το κεντρικό σύστημα κλιματισμού δεν λειτουργεί, ο καθαρισμός του κτηρίου είναι προβληματικός, ενώ σε ό,τι αφορά τις τουαλέτες για το κοινό, αυτές κλειδώνονται και οι ασθενείς παραπέμπονται στις τουαλέτες του διπλανού κτηρίου του ΕΦΚΑ, όπου ευτυχώς υπάρχει συνεργείο καθαριότητας.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, όπως αυτή του χειρουργού που δεν υπάρχει σε καθημερινή βάση στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Ν. Ιωνίας, και την ταλαιπωρία των ασθενών που δεν μπορούν να θεωρήσουν εξετάσεις φυσικοθεραπείας στην εν λόγω δομή, αλλά πρέπει να μεταβούν στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου, τότε έχουμε μια συνολική εικόνα υποβάθμισης βασικών δομών δημόσιας υγείας. Το προσωπικό υπερβάλει εαυτόν για να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο και οι δικές του αντοχές έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Από την άλλη μεριά, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία που δεν επιτρέπει την επίλυση βασικών προβλημάτων, όπως η ζημιά στο κεντρικό σύστημα κλιματισμού του κτηρίου, αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες εκδηλώνονται σε επίπεδο τοπικής διοίκησης για να πάψουν να ταλαιπωρούνται ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι. Όταν, για παράδειγμα, έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την ίδρυση του ΠΕΔΥ και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων όπου στεγάζονται οι υγειονομικές μονάδες του, όταν καλούνται να αποφασίσουν για την απελπιστική κατάσταση με τον κλιματισμό στον Βόλο υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ, και όταν εμπλέκεται το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δομές που έπρεπε εδω και χρόνια να έχουν μεταβιβαστεί στο Υπουργείο Υγείας, τότε εύκολα μπορείτε αφενός να αντιληφτείτε τις τεράστιες ευθύνες υπουργών που νομοθέτησαν αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς να ξεκαθαριστούν στοιχειώδεις εκκρεμότητες, και αφετέρου να συνειδητοποιήσετε ότι όσο και αν διαμαρτύρεται και αγανακτεί ο κόσμος, το αυτί των υπευθύνων δεν πρόκειται ποτέ να ιδρώσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου