Οι καθημερινοί ήρωες της δημόσιας υγείας

οι-καθημερινοί-ήρωες-της-δημόσιας-υγε-397444

Το υπάρχον προσωπικό μόλις και μετά βίας αντέχει στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, που λόγω και των δεινών που τους έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, βρίσκονται σε αδιέξοδο

Η γιατρός του Κέντρου Υγείας Αλμυρού που έσωσε τη 14χρονη από βέβαιο θάνατο, βρέθηκε την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο σημείο. Αν το κορίτσι μεταφερόταν στο Κέντρο Υγείας σε ώρα, ή ημέρα που η συγκεκριμένη γιατρός δεν είχε εφημερία, ίσως οι εξελίξεις να ήταν τελείως διαφορετικές. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί την πιθανή κατάληξη αυτής της υπόθεσης αν δεν υφίσταντο οι παραπάνω προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως αποδείχθηκε γι’ άλλη μια φορά η πολύτιμη συμβολή του ιατρικού προσωπικού, που εργάζεται στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στη δύσκολη προσπάθεια διατήρησης του όλου συστήματος, σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Γιατί, σαν τη συγκεκριμένη γιατρό στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, υπάρχουν πάρα πολλοί, οι οποίοι κοπιάζουν καθημερινά να κρατήσουν όρθιο το ετοιμόρροπο δημόσιο σύστημα υγείας. Κακοπληρωμένοι επιστήμονες που δίνουν τη δική τους άνιση μάχη με τις δυσκολίες ενός θνησιγενούς μηχανισμού τον οποίο «τρώει» το σαράκι της έλλειψης χρηματοδότησης. Τα κενά σε έμψυχο δυναμικό διαρκώς αυξάνονται, και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά καθώς και σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό καλύπτονται οριακά, όχι πάντα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τις δωρεές των ανώνυμων και των επώνυμων συμπολιτών μας. Δίχως αυτούς (τους γιατρούς-ήρωες και τους διάφορους ευεργέτες), οι δημόσιες δομές υγείας θα είχαν διαλυθεί.

Το κράτος απλά καταγράφει τα προβλήματα, και το μόνο που κάνει είναι να δίνει υποσχέσεις για την επίλυσή τους. Όμως με περικοπές δαπανών και προσλήψεις συμβασιούχων (γιατί οι επικουρικοί γιατροί είναι όπως οι συμβασιούχοι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), δεν είναι δυνατόν να ανακάμψει το δημόσιο σύστημα υγείας. Ούτε μπορεί να προσβλέπει μονίμως σε θαύματα, όπως το προχθεσινό στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου σώθηκε μια ανθρώπινη ζωή επειδή μια έμπειρη γιατρός έτυχε να βρίσκεται σε εφημερία.

Τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από μόνιμο ιατρικό προσωπικό, που θα διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση ώστε να ανταποκριθεί στον δύσκολο ρόλο του. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπόσχεται προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ωστόσο, μέχρι αυτές οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη, ας μας επιτρέψουν να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Τουλάχιστον μέχρι οι νέοι γιατροί να πιάσουν δουλειά. Τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία τούς έχουν άμεση ανάγκη. Το υπάρχον προσωπικό μόλις και μετά βίας αντέχει στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, που λόγω και των δεινών που τους έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, βρίσκονται σε αδιέξοδο και αναγκάζονται να στραφούν στις δημόσιες δομές υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου