Ανασχηματισμοί για εσωκομματικούς λόγους

ανασχηματισμοί-για-εσωκομματικούς-λ-399820

Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα, και το νέο κυβερνητικό σχήμα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών από τη μια και τις εσωκομματικές ισορροπίες από την άλλη, ο ενθουσιασμός θα πάει περίπατο

Πάμε λοιπόν για ανασχηματισμό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έντονη πολιτική φημολογία των τελευταίων ημερών που δεν διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου. Το πιο πιθανό χρονικό διάστημα για να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια φημολογία είναι ο Σεπτέμβριος, ή τέλος πάντων κάποια στιγμή στις αρχές του φθινοπώρου, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες με την καταβολή των δόσεων που οφείλει η χώρα μας σε ιδιώτες, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γιατί σε ό,τι αφορά στις εκκρεμότητες της κυβέρνησης έναντι της κοινωνίας, αυτές θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να διογκώνονται, έως ότου αντιληφθούν τα στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι μόνο με λόγια και αλλαγές προσώπων δεν πρόκειται ποτέ να δει μια άσπρη μέρα αυτός ο τόπος.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε τις επιδιώξεις του προέδρου της κυβέρνησης, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στις αλλαγές των υπουργών του. Και αυτό γιατί δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν και οι επικείμενες αλλαγές προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνουν με γνώμονα την ανάγκη να διορθωθούν κάποια λάθη στην υλοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής ή αν θα απομακρυνθούν κάποιοι ανεπαρκείς υπουργοί και στη θέση τους θα έρθουν κάποιοι άλλοι, προκειμένου να διατηρηθούν κάποιες εσωκομματικές ισορροπίες.

Το κόμμα σε κάθε περίπτωση πιέζει για την τοποθέτηση συγκεκριμένων προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, ενώ και ο κυβερνητικός εταίρος προσδοκά σε κάποια υπουργικά χαρτοφυλάκια. Διαφορετικά, θα διαταραχθεί η έτσι κι αλλιώς εύθραυστη ισορροπία ενός κυβερνητικού σχήματος με σχεδόν οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από μια λοιπόν το συγκυβερνών κόμμα και οι διεκδικήσεις του, από την άλλη οι κομματικοί εντεταλμένοι που θα προσπαθήσουν να επιβάλουν συγκεκριμένες επιλογές, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τον πρωθυπουργό και να απομακρύνουν από το Υπουργικό Συμβούλιο κάποια πρόσωπα, τα οποία ενδεχομένως δεν είναι αρεστά στο κομματικό κονκλάβιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές όμως τις προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα δίχως επηρεασμούς και εξαρτήσεις από στενόμυαλες αντιλήψεις, οι οποίες μπορεί να είναι αδιάφορες για την κοινωνία, ωστόσο η επικράτηση τους κάνει κακό στους ίδιους τους πολίτες.

Κάθε φορά που επίκειται ανασχηματισμός εκφράζονται απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες τα πλέον ικανά πρόσωπα πρέπει να τοποθετηθούν στις θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης, έτσι ώστε να γίνει αποτελεσματικό το παραγόμενο έργο και να επιλυθούν προβλήματα που οι προκάτοχοι τους δεν κατάφεραν να επιλύσουν. Γιατί δεν κατάφεραν να τα επιλύσουν; Γιατί πολύ απλά ήταν δέσμιοι μικροκομματικών επιδιώξεων, που δεν τους επέτρεψαν να διοικήσουν αποτελεσματικά τα υπουργεία που τους ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος έκανε τις επιλογές του με γνώμονα τη διατήρηση εσωκομματικών ή ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, και στο τέλος διαπίστωσε ότι το σχήμα που ο ίδιος επέλεξε δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις των οικονομικών και κοινωνικών περιστάσεων που έχουν διαμορφώσει τα αλλεπάλληλα μνημόνια.

Στον επικείμενο ανασχηματισμό, που έχει ως επιπρόσθετο στόχο τη βελτίωση (στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό,) της εικόνας της κυβέρνησης, υποτίθεται ότι θα αντικατασταθούν υπουργοί που δεν παρήγαγαν το αναμενόμενο έργο ή που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του πρωθυπουργού. Έτσι εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν τα ποσοστά δημοφιλίας της κυβέρνησης και θα κλείσει κάπως η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ. Αυτός είναι όμως ένας πρόσκαιρος θετικός αντίκτυπος. Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα, και το νέο κυβερνητικό σχήμα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών από τη μια και τις εσωκομματικές ισορροπίες από την άλλη, ο ενθουσιασμός θα πάει περίπατο και η γκρίνια θα κυριαρχήσει και στο νέο υπουργικό σχήμα. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες, ή τουλάχιστον μια μερίδα εξ αυτών, θα έχουν την ψευδαίσθηση ότι η καθημερινότητά τους μπορεί να βελτιωθεί. Μέχρι να εξαγγελθεί ο επόμενος ανασχηματισμός, και πάει λέγοντας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου