«Δέσμιοι» υποσχέσεων και σκουπιδιών

δέσμιοι-υποσχέσεων-και-σκουπιδιών-412073

Εφόσον λήξουν οι κινητοποιήσεις και αρχίσει η αποκομιδή των σκουπιδιών, επιβάλεται να νομοθετηθεί ένα απολύτως διαυγές πλαίσιο αποφάσεων για τους συμβασιούχους

Σε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα τα σκουπίδια δεν παραμένουν αμάζευτα στους δρόμους, αποτελώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και την εξασφάλιση κερδών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην ίδια χώρα οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην αποκομιδή των σκουπιδιών ξέρουν ακριβώς υπό ποιες προϋποθέσεις θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, και εφόσον έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου γνωρίζουν ότι όταν αυτές οι συμβάσεις λήξουν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μονιμοποιηθούν. Βεβαίως, σε αυτή τη χώρα οι κυβερνήσεις ουδέποτε θα διανοούνταν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των συμβασιούχων προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους.

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε γιατί δε ζούμε σε μια κανονική χώρα και συχνά ξεχνάμε αυτονόητες έννοιες, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, όπου οι μεγάλες πόλεις έχουν εγκλωβιστεί στις Συμπληγάδες ενός συνδικαλιστικού αγώνα χωρίς διέξοδο και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα με εμβαλωματικό τρόπο. Μπορεί πάντως από όλο αυτό κουβάρι να βγει και κάτι θετικό έστω και την ύστατη ώρα. Αρκεί οι νόμοι να σταματήσουν να γίνονται λάστιχο, ανάλογα με τα πολιτικά και κομματικά συμφέροντα όσων ασκούν εξουσία.

Εφόσον δηλαδή λήξουν οι κινητοποιήσεις και αρχίσει η αποκομιδή των σκουπιδιών, επιβάλεται να νομοθετηθεί ένα απολύτως διαυγές πλαίσιο αποφάσεων, έτσι ώστε καμία πρόσληψη συμβασιούχου να μην μπορεί να μετατραπεί σε αόριστου χρόνου. Οι δήμοι που έχουν άμεση ανάγκη από μόνιμο προσωπικό, θα καλύπτουν τα κενά αποκλειστικά και μόνο μέσω διαγωνισμών, οι οποίοι θα γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και θα λαμβάνουν υπόψη τα προσόντα των συμμετεχόντων, καθώς επίσης και την κατάσταση της χώρας, όπου υπάρχει ο απαράβατος κανόνας για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Παράλληλα, η επιλογή των ιδιωτών δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί ταμπού. Όταν το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες και ομάδες εργαζομένων κρατούν σε κατάσταση ομηρίας τους πολίτες, δημιουργώντας μάλιστα επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία, πρέπει με κάποιον τρόπο να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος. Βασικότατη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η κανονικότητα είναι ωστόσο η παρουσία στο τιμόνι της χώρας μιας κυβέρνησης με ξεκάθαρη στόχευση για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Χωρίς δεύτερες σκέψεις για τους συμβασιούχους. Με αποφασιστικότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την τήρηση των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Έτσι μπορεί κάποτε να σταματήσουμε να ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις, όπως αυτές των τελευταίων ημερών. Έτσι μπορεί κάποτε η Ελλάδα να καταφέρει να αξιοποιήσει τα σκουπίδια, όπως όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα απορρίμματα αποτελούν μέσα παραγωγής ενέργειας και δεν απειλούν τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου